Hrvatski radio

Radio Osijek

10:37 / 09.01.2018.

Autor: Radio Osijek/AB

Novi broj Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije

fotografija web stranica ĐON

fotografija web stranica ĐON

Foto: - / -

„Ljubav prema Svetom pismu“ tema je siječanjskog broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije, koji ulazi u svoje 146. godište .

U svom uvodniku dr. Boris Vulić citira Huga od sv. Viktora: „Cijelo božansko Pismo oblikuje jednu jedinu knjigu i ta jedina knjiga jest Krist, govori o Kristu i nalazi u Kristu svoje ispunjenje.“ O temi broja pišu: Mario Cifrak („Nadahnuće i istina Svetog pisma“); Darko Tepert („Čitanje Svetog pisma kao izraz ljubavi prema Bogu“); s. Silvana Fužinato (Kako oduševiti mlade i odrasle za čitanje Svetoga pisma?“); Robert Tonsati (Od usmene predaje do Pisma: Sveto pismo u prva dva stoljeća kršćanstva“) i Krešimir Bulat („Smjernice za biblijski pastoral“). Nadbiskup Marin Srakić priredio je peti nastavak naslova „Katolička Crkva u vrijeme Kraljevine SHS“, a Marijan Milanović piše pod naslovom „Ruanda – zemlja tisuću brda, milijuna osmjeha i dom franjevaca“. ovi autor kolumni za svećenike, pod nadnaslovom Marginalije, je Ivica Žižić, a prva nosi naslov „Zapisi o svećeništvu“. Novu rubriku Reforma ženidbenog postupka uređuje Tomislav Đukez i piše na temu „Nova reforma ženidbenog postupka“.  U Liturgijskim zborovanjima Zvonko Pažin piše o „Đakonskom ređenju“, propovijedi su priredili Robert Farkaš i Hrvoje Kalem te Josip Filipović, koji je priredio i euharistijsko klanjanje. Dejan Bubalo priredio je glazbenu građu „Tvoj te narod“, Danijela De Micheli Vitturi piše na temu „Emocionalna inteligencija i odgovorno roditeljstvo“, a s. Marija Stela Filipović predstavila je djelovanje Milosrdnih sestara sv. Križa u Osijeku.

Nova autorica kolumni za vjeroučitelje je Ana Volf. Piše na temu „Vjeroučitelj – p(e)acemaker“. Pripremu za vjeronaučni sat osmislila je Nataša Šantić pod naslovom „Biblija u životu kršćanina“. Autor katehetskog „Kviza znanja 1“ je Krešimir Bulat, kao i materijala za biblijske zajednice na temu „Nastavak misija: Drugo Pavlovo putovanje“. Ivica Čatić piše o ulomku Ivanova evanđelja „Trs i loze – jedinstvo života Isusa i učenika (Iv 15, 1-17). Dino Klem predstavlja knjigu „Dr. Andrija Živković: moralni teolog u kontekstu svoga vremena“.

Ovaj broj donosi i božićne čestitke i pastirske poruke đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića te srijemskog biskupa Đure Gašparovića. Tu su poruke pape Franje za Svjetski dan mira i Svjetski dan selilaca i izbjeglica, kao i poruka biskupa HBK „Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji“. Uz izvješća s brojnih događanja informativni dio donosi izvješće o misnom slavlju proslave 97. obljetnice smrti sl. Božjega biskupa Mahnića koje je predvodio nadbiskup Đuro Hranić, zatim izvješća o božićnim misnim slavljima te susretu s medijskim djelatnicima. Tijekom 2018. godine naslovnicu Vjesnika krasiti će, kao i obično, detalj iz đakovačke katedrale, a za ovaj broj Tomislav Ćurić predstavio je lijep i znakovit ambon u Župi Krista Kralja u Brodskom Varošu. 

/ tekst M. Kuveždanin, web stranica ĐSN/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.