Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi Dom kulture u Dalj Planini

17.08.2017.

14:30

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novoizgrađeni Dom kulture otvoren je u Dalj Planini. Da bi, nakon 8 godina, bio završen ključna je bila novčana potpora mađarske Vlade, a izgradnju su financirali i hrvatska Vlada, Općina Erdut te Osječko-baranjska županija.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 2 milijuna 600 tisuća kuna koju je pokrenula Demokratska zajednica Mađara Hrvatske. U novom Domu Kulturno-umjetničko društvo Petofi Sandor iz Dalj planine imat će prikladne uvjete za rad, a služit će i za različita okupljanja.

Svečanosti otvorenja i, ujedno, proslavi Dana svetoga Stjepana nazočili su  prvi potpredsjednik mađarske Vlade Zsolt Semjen i naša ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Na području Općine Erdut danas živi oko 400 pripadnika mađarske nacionalne manjine. „Nakon strašnih stradanja na ovim područjima kojima su bili izloženi i Mađari koji su ovdje živjeli i opstali, morali smo pomoći jer to za njih znači temelje za daljnji život“, rekao je Semjen.

Današnji je program počeo polaganjem vijenaca kod spomen obilježja podignutog u znak sjećanja na 20 Mađara iz Općine Erdut poginulih u Domovinskom 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.