Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi iskorak Umjetničke akademije u Osijeku

28.05.2017.

20:35

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku održana je press konferencija na kojoj su predstavljena tri nova diplomska sveučilišna studija: Oblikovanje i tehnologija lutke, Scenografija i Kostimografija .

Dekanica Akademije, Helena Sablić Tomić istaknula je kako je ovo još jedan iskorak Akademije, jer se prvi put u Hrvatskoj pojavljuju ovakvi studiji na diplomskoj razini. Saša Došen, voditeljica Odsjeka za primijenjenu umjetnost, prikazuje ovakav iskorak kao logičan nastavak preddiplomskog studija Kazališnog oblikovanja, što je potreba i za Akademiju i za tržište.

Na preddiplomskom studiju Kazališnog oblikovanja ova tri područja su jednako zastupljena, te se sada studentima otvara mogućnost profiliranja u području za koji imaju veći interes, dodaje voditeljica Odsjeka za primijenjenu umjetnost, te napominje kako su studenti Akademije uključeni i u profesionalne projekte, poput sudjelovanja u izradi kostimografije za HNK u Osijeku, kao i što su okosnica projekata same Akademije. Jasmina Pacek, prodekanica za studijske programe i cjeloživotno učenje, naglašava kako su s ovim početkom upisne kvote po svakom studijskom programu postavljene u formi 5+5 (redovni+izvandredni), te kako će se paleta mogućnosti proširivati jer potrebe tržišta to i traže, baš kao i interes za ovim studijima koji dolazi i iz drugih polja (arhitektura, dizajn) te iz čitave regije.

Dekanica je iskoristila priliku te još jednom apelirala na bitnost prostornih kapaciteta Akademije, te pozvala sve one koji prepoznaju rad Umjetničke akademije da se pozabave ovim pitanjem, jer Akademiji su izrazito potrebni prostori dok mnogi prostori u gradu su prazni (pothodnik, korzo…), a mogli bi biti od značajne važnosti za studente, pa i građane koji bi imali priliku svakodnevno vidjeti stvaranje umjetnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.