Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi kalendar za pomoć osječkom Azilu za pse

17.12.2022.

00:07

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

.

.

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Udruga Pobjede, koja upravlja osječkim Azilom za pse, godišnje samo za veterinarske usluge potroši 750 tisuća kuna,  skupe su i režije, hrana ..... Tako da im je bitna sva kuna za normalno funkcioniranje. Prodajom novog kalendara u predblagdansko vrijeme može im se značajno pomoći. 

Kalendar je predstavljen u kinu Urania uz tradicionalno prikazivanje filmova o psima koje su vlasnici napustili, otjerali, često i osakatili. I ovogodišnji kalendar osmislile su i izradile žene, rekla nam je Ivana Crnoja, osnivačica Azila za pse. Uz svakog psa, koji krasi stranice kalendara, ispisana je i njegova tužna priča koja često ipak ima sretan kraj. Naime, godišnje se iz osječkog azila udomi oko 400 pasa, a ove je godine udomljeno njih 308. Ivana Crnoja kaže kako je udomljavanje kruna rada mnoštva volonterki i volontera koji su najsretniji kad mali čupavci pronađu ljude koji će ih voljeti i o njima brinuti. 

Kapacitet Azila je 180 pasa i tamo ih je uvijek toliko. "Kad jednom udomite psa zapravo ste spasili dva psa - onog kojeg ste udomili i onog koji će doći na njegovo mjesto u azilu", pojasnila je Ivana Crnoja te se prisjetila kako se nakon 15-godišnjeg rada uistinu osječki Azil za pse može smatrati najljepšim u Hrvatskoj. 

Predstavljanje kalendara pratio je večeras i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, a u udruzi Pobjede posebno su zahvalni Gradu Osijeku koji osigurava četvrtinu novca potrebnog za njihovo funkcioniranje.

Tiskano je 2.000 primjeraka kalendara, a volonteri Pobjede prodavat će ih u Azilu za pse, u njihovom sjedištu u Senjskoj ulici 18 na Jugu 2 te na štandovima na osječkom korzu i u Donjem gradu. Dakako- i na društvenim mrežama. 


Poslušajte razgovor s osnivačicom osječkog Azila za pse Ivanom Crnojom.

Ivana Crnoja za Jutarnji program Radio Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.