Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi kreditni programi HBOR-a

24.10.2013.

14:16

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nove kreditne programe HBOR-a uz kamatnu stopu od samo 2 posto u Osijeku je predstavio voditelj Područnog ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju Boris Čagalj.

Od 1. rujna mladima do 30 godina i poduzetnicima početnicima na raspolaganju su novi kreditni programi Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u kojima kamatnu stopu subvencionira Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Unutar programa "Poduzetništvo mladih", društva koja su u većinskom vlasništvu jedne ili više osoba mlađih od 30 godina i čiju upravu vodi osoba u dobi do 30 godina, mogu se kandidirati za kredite u iznosu od 80 tisuća do 700 tisuća kuna, bez vlastitog učešća to jest uz stopostotni udio HBOR-a. Rok otplate je 12 godina, uključujući dvogodišnji poček. Kamatna stopa je četiri posto, ali kako Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatu s dva postotna boda, kamatna stopa u konačnici za korisnike je dva posto. U programu "Početnici", iznos kredita je od 80 tisuća do 1,8 milijuna kuna, pri čemu za kredite do 700 tisuća kuna uz stopostotni udjel HBOR-a, dok je za kredite u iznosima od 700 tisuća do 1,8 milijuna kuna predviđeno 15-postotno učešće korisnika. Rok otplate je 14 godina, uključujući poček od tri godine. Korisnici mogu biti mali i srednji poduzetnici koji posluju manje od dvije godine i mlađi su od 55 godina. Kamatna stopa ista je kao kod kredita za mlade, odnosno u konačnici dva posto. Za subvencioniranje kamata kredita HBOR-a za mlade i/ili početnike predviđen je iznos od tri milijuna kuna.

Kako je na današnjoj prezetaciji novih kreditnih programa istaknuo voditelj Područnog ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju Boris Čagalj, cilj je realizirati dobre poduzetničke ideje, a zanimanje je zasada veliko.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.