Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi milijuni potpora za poljoprivredu Osječko-baranjske županije

30.08.2022.

12:12

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Ministrica Marija Vučković

Ministrica Marija Vučković

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Iz Programa ruralnog razvoja danas je poljoprivrednicima Osječko-baranjske županije dodijeljeno 19 ugovora vrijednih ukupno 133 milijuna kuna. Ugovore su poljoprivrednicima, Osječko-baranjskoj županiji i jednom vatrogasnom društvu dodijelili ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić. 

Danas je uručeno više odluka koje se odnose na potporu malim i mladim poljoprivrednicima, na razvoj značajnih investicija, nabavku stoke, kupnju strojeva i opreme, ekološku proizvodnju povrća i voća te na dva velika projekta navodnjavanja. Potporu iz Programa ruralnog razvoja dobilo je i jedno dobrovoljno vatrogasno društvo i to iz Kešinaca. Najveći je iznos, čak 122 milijuna kuna, dodijeljen Osječko-baranjskoj županiji koja podupire gradnju dvaju velikih sustava navodnjavanja- u Dalju i Gatu koji će "pokriti" više od 1.200 hektara njiva. Ministrica je najavila kako će uskoro biti raspisani i natječaji za kupnju opreme za navodnjavanje korisnicima javnih sustava koji već postoje ili koji su fazi izgradnje. 

"Kada je u pitanju Program ruralnog razvoja u Osječko-baranjskoj županiji, kojeg koriste i institucije i poljoprivrednici, do sada je ugovoreno mnoštvo različitih potpora koje su vrijedne 2 milijarde i 770 milijuna kuna, od čega je već isplaćeno 2,2 milijarde kuna", rekla je ministrica Vučković, a kada se govori o izravnim plaćanjima u poljoprivredi i ruralnom razvoju (po hektaru) u županiju je u posljednjih sedam godina plasirano 4,6 milijardi kuna. "To govori o značaju ove županije za hrvatsku poljoprivredu i snazi njezinih poljoprivrednika", zaključila je ministrica Vučković. 

Izrazila je zadovoljstvo što se povećava broj mladih poljoprivrednika, a želja je da takvih bude najmanje 20 posto na razini države. U Osječko-baranjskoj županiji dodijeljeni su i posebni zajmovi za čak 300 novih, mladih poljoprivrednika. 

"Više od 25 posto svih potpora u poljoprivredi isplaćuje se u Osječko-baranjskoj županiji koja je stup hrvatske poljoprivrede", izjavio je danas Antun Vujić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Program ruralnog razvoja jedan je od najuspješnijih europskih strukturnih projekata i investicijski fond, kaže Vujić, a od 2014. godine u Hrvatskoj je "težak" više od 25 milijardi kuna, više od 18 milijardi kuna je do sada isplaćeno različitim korisnicima za različite programe unapređenja i razvoja poljoprivredne proizvodnje ili revitalizaciju sela u bilo kojem smislu. 

Župan Ivan Anušić, uz pohvalu iznimno uspješnoj suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, danas je istaknuo kako je jučer osječki Regionalni distribucijski centar za voće i povrće "prošao" tehnički pregled i slijedi uskoro otvorenje. Riječ je projektu vrijednom 107 milijuna kuna, od čega su 75 posto sredstva potpora Europske unije. 


Poslušajte i izjave ministrice Marije Vučković, ravnatelja Agencije za plaćanja Antuna Vujića i osječko-baranjskog župana Ivana Anušića. 

Izjave ministrice, ravnatelja i župana

Galerija
potpore poljoprivredi, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek
potpore poljoprivredi, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijekpotpore poljoprivredi, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijekvatrogascima potpora za razvoj, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.