Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi model rada Savjetodavne službe

14.01.2016.

12:05

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Savjetodavna služba svoje će usluge poljoprivrednicima prvi put ove godine predstaviti kroz Katalog usluga. Riječ je o 90 različitih paketa koji su prilagođeni specifičnim potrebama pojedinog proizvođača.

Savjetodavna služba nakon dosta vremena mijenja model rada. Osnova novog modela su savjetnički paketi koji će se nalaziti u Katalogu savjetničkih usluga gdje farmer zajedno sa savjetnikom definira točno onakav paket kakav smatra da mu odgovara po načinu proizvodnje i njegovim potrebama. Tada kreće proces savjetovanja koji traje dok se uspješno ne završi. Potom slijedi i autorizacija samog korisnika. Tako smo orijentirani na rezultat i farmera i savjetnika i točno se definira usluga Savjetodavne službe, pojasnio je na konferenciji za novinare u Osijeku ravnatelj Hrvoje Horvat. Devedeset različitih paketa pokrivaju sve vrste proizvodnji i specifična područja. Horvat smatra da će se na taj način povećati kvaliteta savjetodavnih usluga te da će farmeri to prepoznati i pratiti. Često je proizvođač u svojim problemima, u dnevnim obavezama i teško je raspoloživ kako bi izvojio određeno vrijeme za savjetovanje. Nalazimo se u vremenu kad je znanje potrebno više nego ikad, a poljoprivrednici, ponajprije mladi, cijene svaki trenutak koji mogu investirati u znanje, dodaje Horvat koji ocjenjuje da će suradnja farmera i savjetodavaca svakog dana biti na sve višoj razini. Satnica potrošena na procese savjetovanja i strukovne edukacije bit će naplaćena iz Fonda za ruralni razvoj Europske unije i za farmera je besplatna.

Sustav je takav da ne traži od korisnika nikakvo učešće u administraciji. Savjetnikdolazi na gospodarstvo, obavlja uvodni razovor s poljoprivrednikom i odabire paket. Cijeli proces do kraja vodi Savjetodavna služba te predaje finalne dokumente Agenciji za plaćanja. Farmer se u ovom slučaju ne mora baviti administracijom!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.