Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi načelnik Policijske uprave kod gradonačelnika Osijeka

05.10.2017.

17:18

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić primio je gospodina Ladislava Becea, novoimenovanog načelnika Policijske uprave Osječko-baranjske, te s njim održao i prvi radni sastanak .

Na sastanku je, nakon kratkog osvrta na dosadašnju suradnju gradske i policijske uprave, razmijenjen čitav niz novih ideja i inicijativa koje za cilj imaju održavanje i unaprjeđenje sigurnosne situacije na području grada, a posebice tješnju i konkretniju suradnju na području informiranja i edukacije u svrhu bolje prevencije.

Prvi korak gradske uprave u tom smjeru biti će imenovanje novog saziva Vijeća za prevenciju Grada Osijeka kao tijela koje najuže surađuje s policijskom upravom.

Kao jedan od prvih zajedničkih projekata istaknuta je potreba stvaranja sustava edukacije za sigurno prometovanje biciklima.

Gradonačelnik Vrkić i načelnik Bece zajedničkog su stava da represivni pristup i kažnjavanje biciklista nije jedini pristup povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu, bili oni pješaci, biciklisti ili vozači motornih vozila. Suglasili su se stoga da Gradska i policijska uprava putem Vijeća za prevenciju, odnosno odjela za prevenciju PU Osječko-baranjske, pojačaju aktivnosti na području prevencije, te u najskorije vrijeme osmisle i pokrenu edukativni sustav s ciljem usvajanja prometnih propisa i bontona vožnje bicikla u urbanom prostoru. Provedba tog sustava obuhvatila bi primarno osnovnoškolsku populaciju, ali i s mogućnošću sudjelovanja svih zainteresiranih građana.

Gradonačelnik je upoznao načelnika Becea sa svojom odlukom da prostori grada koji su do sada bili na iznimnom udaru vandala i nesavjesnih građana budu znatno bolje pokriveni nadzornim kamerama. Dao je i prijedlog da cjelokupni gradski sustav nadzora bude izravno uključen u sustav policije.

Na kraju sastanka izraženo je obostrano zadovoljstvo činjenicom da je ovaj prvi susret protekao iznimno konstruktivno što pruža uvjerenje da će buduća suradnja biti visokoj razini učinkovitosti.

(priopćenje gradske uprave Osijeka) 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.