Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi paviljon spreman za studente osječkog Sveučilišta

28.02.2022.

15:25

Autor: Željka Bačić

Novi studentski dom u Osijeku

Novi studentski dom u Osijeku

Foto: OBŽ / -

Projekt ”Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku”, vrijedan više od 196 milijuna kuna, je gotov. Studenti se mogu početi useljavati u 404 sobe sa 796 ležajeva. 

Projekt i sveučilišnom Kampusu krenuo je u travnju 2016. godine i danas je zaključen završnom konferencijom. Osijek je ovim studentskim domom dobio novih 796 kreveta prema europskim standardima, čime će biti dostupan i za 12 posto studenata izvana i posebno oni u nepovoljnom položaju. Rektor osječkog Sveučilišta J.J. Strossmayera prof.dr.sc. Vlado Guberac ističe kako je riječ o najvećem studentskom domu u Hrvatskoj, energetski je samoodrživ. Višegodišnji trud, rad i ogromna sredstva su se isplatili, a studenti će biti zadovoljni smještajem uz cijenu od 550 kuna, jer mogu koristiti učionice, 13 čajnih kuhinja, praonicu i sušionicu, fitness dvoranu i brojna parkirna mjesta za bicikle i automobile.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić čestitao je na projektu i najvećoj investiciji u gradu, ocijenivši ovaj studentski dom najmodernijim u Hrvatskoj. Primat će studente slabijeg ekonomskog stanja i one nedomicilne, kojih je na osječkom Sveučilištu 12 posto. Shvaćajući značaj obrazovanja, rekao je, Grad izdvaja, uz druge olakšice, značajna novčana sredstva za studentske stipendije. Osječko-baranjski dožupan Josip Miletić podsjetio je kako obrazovanje i ulaganje u njega nema alternativu te da djeca trebaju upisivati i završavati fakultete, zaposliti se i ostati na ovom području.

Zadovoljstvo svime što će novi paviljon pružati studentima iskazao je i predsjednik Studentskog zbora Luka Jurčević nazvavši ga hotelom s predivnim smještajem i po najpovoljnijoj cijeni.


Galerija
Novi paviljon osječkog studentskog doma, Foto: OBŽ/-
Jedna od soba u novom paviljonu studentskog doma, Foto: OBŽ/-Osječki gradonačelnik Ivan Radić, Foto: OBŽ/-Završna konferencija projekta  ”Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku”, Foto: OBŽ/-Jedna od soba novog studentskog doma, Foto: OBŽ/--, Foto: OBŽ/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.