Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi Plan gospodarenja otpadom

13.06.2016.

16:06

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi plan gospodarenja otpadom predstavljen je na tribini u Osijeku gradonačelnicima i načelnicima iz Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije. Na skupu je govorio ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Do 2022. trebao bi se uspostaviti sustav koji će se temeljiti na kružnom gospodarstvu, za što se zauzima Europska komisija. Usmjerit će se na jačanje sustava odvojenog prikupljanja otpada te će biti financijski i ekološki održiviji.

Planirana velika regionalna odlagališta bit će manja od prvotno predviđenih jer se količina miješanog komunalnog otpada namjerava smanjiti kućnim kompostiranjem, centrima za ponovnu uporabu i gradnjom malih reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima.

„Kružno gospodarstvo i gospodarenje otpadom nudi daleko više mogućnosti i za zapošljavanje, ne samo u sortirnicama i reciklažnim centrima, nego i priliku da se razvije cijela nova gospodarska djelatnost recikliranja, što se posebice odnosi na plastiku“, istaknuo je ministar Dobrović.

Naša zemlja obvezala se do 2020. smanjiti količinu biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na 35% količina iz 1997 godine. Do 2020. dužni smo odvojeno prikupljati 50% otpadnog papira, stakla, metala i plastike.  

Jedan od najavljenih ciljeva je da do 2030. cijela Europska unija reciklira 65% komunalnog otpada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.