Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi projekt Udruženja stanara grada Osijeka

03.10.2022.

14:14

Autor: HRT Radio Osijek

INFO DANI 2 novi je projekt Udruženja stanara grada Osijeka

INFO DANI 2 novi je projekt Udruženja stanara grada Osijeka

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Svjetski je dan stanovanja, a Udruženje stanara grada Osijeka obilježilo ga je početnom konferencijom projekta INFO DANI 2. Nastavak je to projekta započetog lani, a tijekom kojeg će ove godine biti obrađeno još nekoliko tematskih cjelina - od prilagodbe dimnjaka do sigurnosti u zajednici.


Nakon što je kroz projekt INFO DANI 1 istražen utjecaj gradske vlasti i pružatelja komunalnih usluga na kvalitetu stanovanja u Osijeku nastavak ovog projekta za cilj ima pripremiti ljude za brzu reakciju na terenu u slučaju kakvih problema. Tako će radionice, koje će se provoditi, biti usmjerene prvenstveno na predstavnike stanara, a obuhvatit će ukupno pet tematskih cjelina. Prije svega područje dimnjačarstva odnosno prilagodbe dimnjaka kondenzacijskom sustavu bojlera. Uz dimnjačarstvo vezano je i vatrogastvo, ali i pristupačnost objektima zajedničkog stanovanja. Dotaknut ćemo se i sigurnosti građana kroz teme policajca u zajednici, komunalnog i prometnog redarstva, dok će se peta radionica ticati civilne zaštite. Tu ćemo poseban osvrt dati na, nažalost, sve češće pojave velikih požara i poplava, pojasnio je predsjednik Udruženja stanara Milan Kamenko te dodao kako je prošlogodišnji projekt pokazao kako su Osječani prilično zadovoljni kvalitetom stanovanja u gradu. Građani su u anketi život u Osijeku ocijenili jednom jako čvrstom trojkom odnosno laganom četvorkom. Od stvari koje su lošije ocijenjene velik dio njih se tiče prometa. Tu smo imali najviše prigovora, kako na uređenje prometa u kretanju, tako i u mirovanju. Naravno, nikad nije dovoljno ni dječjih igrališta i sportskih sadržaja.

Predsjednik Udruženja stanara grada Osijeka Milan Kamenko

Predsjednik Udruženja stanara grada Osijeka Milan Kamenko

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Ipak, možda i najviše prostora za poboljšanje ima u segmentu energetske obnove višestambenih zgrada o čemu najbolje govori činjenica kako je u posljednjih 10 godina obnovljeno njih svega dvadesetak na području Osijeka. Zgrade su stare i u njih treba kontinuirano ulagati. Stoga pokušavamo osvijestiti sugrađane kako je to njihova imovina te da sa svakim ulaganjem u zgradu podižu vrijednost vlastite nekretnine. Nažalost, u ovom posljednjem pozivu za energetsku obnovu od osamnaest prijavljenih zgrada samo su dvije prošle na natječaju. Bio je jako malen iznos alociranih sredstava tako da se nadamo kako će se on povećati te da će i sve druge prijavljene zgrade biti energetski obnovljene u bliskoj budućnosti, istaknuo je direktor Zavoda za stanovanje Krešimir Novoselić.


Puno se očekuje i od novog Zakona o stanovanju koji bi konačno trebao regulirati odnos suvlasnika, predstavnika stanara i upravitelja, međutim on je u pripremi već nekoliko godina te zasad još nema naznaka kako bi uskoro mogao biti donesen.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.