Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi projekt za pomoć djeci s teškoćama

04.02.2022.

16:37

Autor: HRT Radio Osijek

pomoć djeci s teškoćama

pomoć djeci s teškoćama

Foto: N.Knežević / Radio Osijek

Kako pomoći djeci s poteškoćama u razvoju bila je tema konferencije za novinare u Osijeku koju je organizirala Kreativna kućica Dokica kao nositelj projekta „Razvoj inovativnih socijalnih usluga - integrativni centar za savjetovanje i podršku", financiranog iz fonda Europske unije vrijednog dva milijuna kuna koji će trajati dvije godine. 

Projekt "Razvoj inovativnih socijalnih usluga - Integrativni centar za savjetovanje i podršku" odobren je u okviru poziva unaprjeđenja i širenja usluga izvaninstitucionalne skrbi na području urbanih aglomeracija nekoliko hrvatskih gradova, pa tako i Osijeka. "Velika je potreba za naše usluge, zbog toga je nastao projekt jer smo kroz razgovore sa stručnjacima u drugim institucijama shvatili da postoji velika potreba za onim što bi pomoglo djeci s teškoćama, a gdje sada nema mogućnosti zbog nedovoljnih stručnih i prostornih kapaciteta", rekla je predstavljajući projekt članica stručnog tima Dokkice Doroteja Blagus. Kako je istaknula najčešće za pomoć se javljaju roditelji djece do sedam godina starosti koji izvještavaju o kašnjenju jezičnog razvoja djece, teškoćama komunikacije i socijalizacije, ali i drugim poteškoćama i sindroma poput autističkog spektra. 

U sklopu priprema za provođenje projekta u tijeku je i izrada ankete među roditeljima. Iako istraživanje nije završeno prvi prikupljeni podaci pokazuju da roditelji nisu zadovoljni trenutačnim stanjem u broju i ekipiranosti stručnih timova koji bi bili potpora djeci s teškoćama. "Roditelji iskazuju potrebu uvođenja što većeg broja mobilnih timova koji bi dolazili u kuće korisnika i radili s djetetom u njegovu prirodnom okruženju, a to bi uključivalo i rad s njegovom braćom i sestrama kojima je također potrebna podrška", rekla je psihologinja u timu Andrea Žulj Jurišić.  

Mada je formalno započeo u listopadu prošle godine, realizacija projekta vrijednog dva milijuna kuna koji će trajati dvije godine, počinje krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.