Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi projekti osječkog Zavoda za stanovanje

03.06.2020.

09:22

Autor: Amoreta Bajto

fotografija fb stranica Zavoda za stanovanje Osijek

fotografija fb stranica Zavoda za stanovanje Osijek

Foto: - / -

"Tijekom korona krize bili smo dobro povezani s korisnicima koji su odgovorno i strpljivo odradili velik posao, a kako građevina nije stala, radili smo i na pročeljima i krovovima", rekao je u programu Radio Osijeka direktor Zavoda za stanovanje Bojan Bodražić.

Posebno ističe informatizaciju tvrtke koja omogućuje korisnicima uvid u sve što Zavod radi. " Redizajnirali smo web stranicu, pokrenuli FB i youtube kanal. Radimo video vijesti, mjesečne priloge kako bi naši korisnici mogli vidjeti kako teku aktualni radovi. Novina je da smo otvorili mogućnost ocjenjivanja izvođača te uvid u stanje pričuve putem weba na kojem imamo dnevni unos podataka - može se pratiti stanje pričuve, specifikacija troškova, zaduženja, uplate kao i financijska rekapitulacija zgrada", pojšnjava Bodražić.

Što se tiče natječaja za energetsku obnovu putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u više je navrata odgađan i za sada se, nakon višemjesečne krize, još se ne zna kada će biti raspisan sljedeći natječaj. Kada je o prošlom ciklusu riječ, Bodražuč ističe da su imali rekorde u vrijednosti radova, a tu posebice ističe obnovu krovova.

"Prošle smo godine posebice radili na obnovi dotrajalih krovova", kaže Bodražić, te dodaje: "Mimo subvencioniranih sredstava u nova je krovišta utrošeno približno dva milijuna kuna iz pričuva i kredita vezanih uz pričuvu, a u 2020. ta bi ulaganja mogla biti i veća."

Tijekom 2019. na zgradama koje su na upravljanju Zavoda sanirano je 15 ravnih i šest kosih krovova sredstvima iz zajedničke pričuve i preko kreditnih linija. Ukupna je vrijednost radova saniranih krovova iznosila oko dva milijuna kuna. Trenutačno se rade ili su naručeni radovi za 12 krovova. Također, u fazi je ugovaranja sanacije krovova trenutno još 12 predmeta koji su u različitim fazama pripreme", kaže direktor Zavoda za stanovanje Bojan Bodražić.

Dodaje kako je postupak obnove krova gotovo unificran, što znatno olakšava posao suvlasnicima koji se odluče na tu investiciju. "Nakon odluke suvlasnika za sanaciju krova, prvi je korak taj da ovlašteni inženjer Zavoda izlazi na teren i utvrđuje uzrok curenja krova, zatim izrađuje detaljni troškovnik radova s opisima radova i iskazanim količinama te procjenjuje vrijednost radova. Sljedeći je korak odabir izvođača radova preko natječaja na koji se poziva najmanje pet izvođača uz one koje predlože sami suvlasnici. Suvlasnicima, naravno, ostavljamo mogućnost i da sami predlože izvođače u koje imaju povjerenje, a predstavnik suvlasnika ima mogućnost nazočiti otvaranju ponuda. Tako zajednički donosimo odluku koju smatramo najboljom za suvlasnike. Ako na zajedničkom računu pričuve nisu dostatna financijska sredstva za izvođenje radova, pristupamo realizaciji kreditiranja suvlasnika po najpovoljnijim uvjetima. S obzirom na to da poslovnu suradnju imamo s više banaka, suvlasnicima također ostavljamo mogućnost izbora i u pogledu toga. Važno je istaknuti kako u fazi sanacije ovlašteni inženjeri Zavoda obavljaju nadzor nad radovima, koji se dodatno ne naplaćuje. Prema zakonu, jamstvo na izvedene radove je dvije godine, a Zavod od svojih izvođača zahtijeva čak pet godina jamstva za kose krovove i deset godina za ravne krovove", objašnjava Bodražić.

 

 

Zavod za stanovanje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.