Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi sjaj donjogradske kapelice

03.04.2018.

19:35

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Kapelicu Uzvišenja svetog križa na Donjogradskom groblju u Osijeku blagoslovio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Vjernici, Grad, Županija i osječke tvrtke u obnovu kapelice iz 1870. godine uložili su 600 tisuća kuna. Obnova je trajala tri godine.

Kapelica na Donjogradskom groblju nekoliko je puta obnavljana, a ovom je prilikom morao biti sagrađen potpuno novi toranj jer je originalni bio gotovo uništen. Župnik Ivan Jurić zamolio je vjernike da prikupe novac kako bi se trošna zgrada obnovila kako bi se u njoj mogli obavljati dostojanstveni pogrebni obredi. Obnovljeno je pročelje i unutrašnjost kapelice, podovi, oltar i glavna slika s pozlaćenim okvirom. "Ukupno je obnova koštala 600 tisuća kuna, od čega su 400 tisuća prikupili vjernici, a 200 tisuća donirali su grad Osijek, Osječko-baranjska županija te nekoliko osječkih tvrtki", izjavio je župnik Jurić te dodao kako je kapela sada ponos cijeloga Donjeg grada te svjedoči o tome koliko se danas drži do svih koji počivaju na Donjogradskom groblju.

Uoči blagoslova kalepice i služenja svete mise, đakovačko-osječki nadbiskup, monsinjor Đuro Hranić izjavio je kako je zadovoljan obavljenim radovima. Rekao je kako je "zgodan" termin blagoslova kapele, a to je Uskrsno vrijeme u kojem ispovijedamo vjeru u uskrsnuće mrtvih i slavimo uskrsno otajstvo. "Groblje i kapela na groblju pozivaju nas na ozbiljnost i solidnost i ljudskoga i kršćanskoga života", rekao je među ostalim nadbiskup Hranić.  

Bez obzira na činjenicu kako je riječ o malenom objektu, kapela Uzvišenja svetog križa igra značajnu ulogu u povijesti arhitekture ne samo Osijeka već i cijele istočne Hrvatske budući da je, uz danas nepostojeću gornjogradsku sinagogu i đakovačku katedralu, jedan od prvih znakova prodora historicizma. Kapelicu krasi i slika Kristova raspeća s baroknim okvirom, rad bečkoga slikara E. Kliebera, predstavljena prilikom prve posvete zgrade 1870. godine.  

Kapelicu je projektirao vukovarski inženjer Felix Streim koji je bio jedan od prvih slavonskih arhitekata koji je zavšio čuvenu bečku Politehniku. Sagradio je brojne vukovarske kuće, a među najpoznatijima vukovarsku palaču Županije, te sudjelovao u gradnji osječke bolnice. 

Kapelica je sagrađena novcem iz zaklade koju je osnovala Anna Pleban, rođena Goldner, udovica Franza Plebana iz jedne bogate donjogradske obitelji, a u to je vrijeme osječku donjogradsku župu vodio velečasni Josip Janković. 

Poslušajte i izjave župnika Jurića i nadbiskupa Hranića uoči blagoslova kapelice na groblju u Donjem gradu u Osijeku. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.