Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi slučaj zaraze u Brodsko-posavskoj županiji

08.05.2020.

12:28

Autor: Radio Osijek//TM

Novi slučaj zaraze u Brodsko-posavskoj županiji

Novi slučaj zaraze u Brodsko-posavskoj županiji

Foto: - / -

Nakon što su tri tjedna iz Brodsko-posavske županije stizale vijesti o negativnim testovima na koronavirus, danas je Stožer civilne zaštite te županije objavio kako je jučer popodne potvrđena zaraza kod jedne osobe.

Ukupno je na tom području od izbijanja epidemije oboljela 21 osoba, a trenutno je devet aktivnih slučajeva.
Prema riječima ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitkovića, riječ je o "importiranom slučaju iz jedne strane zemlje". Novozaraženi je došao zajedno s grupom od dvadesetak radnika, dijelom iz Brodsko-posavske, dijelom iz susjedne županije, koji su obavljali posao u Švedskoj. "Prema trenutnim informacijama, radi se o zdravim osobama, no na mjestu gdje su obavljali posao ima još oboljelih. Pokazalo se koliko je važno pridržavati se mjera samoizolacije", istaknuo je Cvitković te je još jednom ponovio kako je borba protiv širenja epidemije koronavirusa maraton, a ne sprint. Obrada kontakata je u tijeku, sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom bit će testirane i podvrgnute mjeri samoizolacije.
Ravnatelj Opće bolnice "Dr. Josip Benčević", dr. Josip Samardžić je istaknuo kako je taj pacijent hospitaliziran, da je riječ o blažoj kliničkoj slici koja se redovito prati. U bolnici se od COVID-a19 liječi još šest pacijenata. Dodao je kako je dobro što su zadržali mjere pripravnosti odnosno, COVID1 i COVID2 odjele, jer i nakon tri tjedna bez novih slučajeva, pokazuje se potreba za dodatnim oprezom i zadržavanjem kapaciteta u slučaju promjene epidemiološke slike. Što se tiče reaktivacije bolničkog sustava, kazao je dr. Samardžić, ona je u tijeku. Tijekom tjedna hospitalizirano je 200-tinjak ostalih pacijenata što je 50% kapaciteta bolnice kao i polikliničkog dijela. Pregledi se odvijaju redovito sukladno režimu na snazi i nema većih gužvi.
Načlnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, kazao je da u evidenciji policijske uprave trenutno ima 679 osoba u samoizolaciji. U posljednjih 48 sati utvrđena su tri kršenja mjere samoizolacije. 180 provjera obavljeno je po dojavama građana i 1300 provjera od strane policije. Do sada je utvrđeno da su se 803 osobe kretale bez valjanih propusnica.
"Svjedoci smo polaganog relaksiranja mjera uvedenih protiv širenja zaraze koronavirusom i uz postupno vraćanje normalnom ritmu života, moramo ostati na oprezu zbog dolaska ljudi iz drugih zemalja", rekao je župan brodsko-posavski Danijel Marušić. Ponovno je pozvao građane i one koji su u tranzitu kroz Brodsko-posavsku županiju na samoodgovornost, jer, kako je rekao, dok se utvrdi da je potrebna mjera samoizolacije –već može biti kasno. "Posebno moramo biti oprezni da zaraza ne prodre u obrazovni i zdravstveni sustav, u škole i vrtiće, stoga još jednom apeliram na sve stanovnike županije da poštuju propisane mjere na snazi, mjere samoizolacije i fizičkog distanciranja", istaknuo je Marušić. Brodsko-posavska županija, kazao je Marušić, zajedno s zdravstvenim ustanovama nabavlja PCR uređaj za dijagnostiku prisutnosti koronavirusa koji će ubrzati proces testiranja, no uza sve napore koji se ulažu – najvažnija je samoodgovornost",zaključio je župan Marušić.
Što se tiče nastave u osnovnim školama u županiji, prema trenutno dostupnim podacima ona će se od ponedjeljka odvijati u desetak škola. Broj učenika varira, na nastavu učenike šalju samo roditelji koji nemaju kako drukčije zbrinuti djecu. Tako da ima i škola u koje će ići tek dva učenika.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.