Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi slučajevi Covida-19 u slavonskim županijama, u VSŽ 30

02.10.2020.

10:11

Autor: Radio Osijek/priopćenja

konf. za novinare u Vinkovcima, foto M.Petrinović

konf. za novinare u Vinkovcima, foto M.Petrinović

Foto: - / -

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 30 je novih pozitivnih osoba- 24 osobe iz Vinkovaca, 1 iz Bokšića, 3 iz Tovarnika, 1 iz Županje i 1 iz Nuštra. U posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 242 uzorka od kojih je 12 pozitivno na koronavirus.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 875, od kojih je 751 osoba izliječena, a ukupno je 17 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 9 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 112 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 11873. U samoizolaciji na području županije je 925 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 15 radnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 7 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 35 radnika (1 liječnik, 23 medicinske sestre/tehničara, 6 drugih zdravstvenih radnika i 5 nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 3 nastavnika i 26 učenika. U samoizolaciji se nalazi 12 nastavnika i 502 učenika.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Zdravko Kelić na konferenciji za novinare je rekao da je situacija pod kontrolom jer je velika većina novopozitivnih osoba iz bazena onih osoba koje se nalaze u samoizolaciji, a posljedica je krizmi i prve pričesti održanih prije dva tjedna u Vinkovcima. Dodao je da se idućih nekoliko dana mogu očekivati veći broj novozaraženih, a nakon toga bi broj novooboljelih trebao početi opadati. Također je rekao kako su velika strahovanja bila vezana uz održavanje 55. Vinkovačkih jeseni, koje su održane od 18. do 20. rujna i okupile su velik broj ljudi, ali se pokazalo kako virus nije bio toliko opasan među ljudima koji su se kretali na otvorenom prostoru, prateći događanja vezane uz tu manifestaciju.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić pozvala je građane da se i dalje pridržavaju epidemiološkim mjera i preporuka rekavši kako je u županiji do sada od Covid-19 obolilo 875 osoba.
"U zadnjih tjedan dana imamo više od 100 novooboljelih, a koje smo povezali u dobrom dijelu s žarištem na području grada Vinkovaca, vezano uz krizme i prve pričesti", rekla Krešić dodajući kako je situacija s povećanim brojem novooboljelih u županiji bila posve očekivana. 

U Osječko-baranjskoj županiji četiri novopozitivne osobe su sa šireg područja Osijeka, po dvije iz Donjeg Miholjca, Našica i općine Trnava te po jedna s područja Đakova i općine Magadenovac. Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 25 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je troje na respiratoru. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 24 nova kontakta, pa je trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji 506 osoba. Policijska uprava osječko-baranjska samoinicijativno je provjeravala kršenje samoizolacije kod 25 osoba i nije utvrđeno niti jedno kršenje, također, ni danas nije bilo dojava građana o kršenju samoizolacije.

Nova 333 slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Hrvatskoj u zadnja 24 sata, umrlo je sedam osoba, a broj aktivnih slučajeva iznosi 1446, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Zdravko Kelić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.