Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi slučajevi zaraze u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj

01.04.2020.

13:33

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Marija Petrinović

Foto: HRT/Marija Petrinović

Foto: - / -

Na području Virovitičko-podravske županije potvrđen je i drugi slučaj zaraženog koronavirusom. U Vukovarsko-srijemskoj županiji koronavirusom je zaraženo 14 osoba, jedna osoba više nego jučer, a među njima je pet zdravstvenih radnika - izvijestili su županijski stožeri u Virovitici i Vukovaru.

Druga osoba kod koje je u Virovitičko-podravskoj županiji otkriven koronavirus muškarac je srednje životne dobi i partner žene kod koje prvo utvrđena zaraza Covidom 19. "Klinička slika je lakša pa smo i njemu odredili liječenje u kućnoj karanteni. To su takozvane obiteljske infekcije jer je kontakt došao unutar obitelji", rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, epidemiolog Miroslav Venus. Dodao je kako je epidemiološkim izvidima utvrđeno da se on prvi zarazio, ali da je zanemario simptome jer su bili blaži. "S obzirom na prirodu svoga posla, u kontaktu je bio s mnogim ljudima i sada radimo na tome da utvrdimo gdje se zarazio. Paralelno s tim obavljamo i daljnja epidemiološka istraživanja kako bismo utvrdili njegovo kasnije kretanje da ljude s kojima je bio u kontaktu stavimo u kućnu samoizolaciju", objasnio je dr. Venus.
Osim svim članovima te obitelji, kućna samoizolacija određena je i za 22 osobe koje su bile s njima u kontaktu. Jedna od njih je testirana, a rezultati se očekuju do kraja dana. "Taj bi rezultat mogao biti pozitivan. Ako bude, tako će sve biti pod nadzorom jer znamo gdje je izvor", rekao je Venus.
S prikupljanjem uzoraka u Virovitičko-podravskoj županiji počelo se 16. ožujka s prvim sumnjivim slučajem koji se pokazao negativnim. "U tih 16 dana, do danas, ukupno smo prikupili 50 uzoraka, što znači tri uzorka na dan. Obrađeno je 46 uzoraka, a za četiri čekamo potvrdu", zaključio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo u Virovitici.
Koronavirusom zaraženo pet zdravstvenih djelatnika
Predsjednik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije župan Božo Galić ocijenio je suradnju s Nacionalnim stožerom vrlo dobrom, a građane odgovornima.
Pročelnik Županijskog stožera Zdravko Kelić rekao je kako je u županiji dosad testirana 151 osoba, 14 je pozitivno, a u samoizolaciji je  778 osoba. Prije nekoliko dana bilo ih je više od tisuću. Po njegovim riječima, u karanteni je sedam osoba, a izdvojene ambulante u ponedjeljak su imale 17 poziva. "Oprema svakodnevno stiže, a veća količina trebala bi danas stići u županiju. Nju ćemo podijeliti prije svega našim ustanovama, a zatim i svima onima kojima je ona potrebna da bi mogli sigurno raditi svoj posao", najavio je Kelić.
Predstojnica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić rekla je da je među 14 oboljelih pet zdravstvenih djelatnika od kojih je troje iz primarne zdravstvene zaštite, a dvoje iz Opće županijske bolnice u Vinkovcima. "Među tih 14 oboljelih imamo osam osoba koje su raspoređene u četiri obitelji. Dakle, radi se o obiteljskim kontaktima", istaknula je. Kako je dodala, u vinkovačkoj bolnici trenutačno je "hospitalizirano šest osoba, među kojim je jedna s teškom kliničkom slikom, ali nije na respiratoru, dvije osobe imaju srednje tešku kliničku sliku, ali su stabilno, a tri su s lakšom kliničkom slikom".
Prema riječima Kate Krešić, na području županije u samoizolaciju je stavljeno 148 kontakata od kojih su 74 zdravstveni djelatnici, a pet osoba je zaposleno u zdravstvenim ustanovama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.