Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi stanari osječkog ZOO-a

23.04.2022.

14:09

Autor: HRT Radio Osijek

Novi stanar osječkog ZOO-a

Novi stanar osječkog ZOO-a

Foto: Grad Osijek / -

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sa suradnicima obišao je osječki zoološki vrt koji je postao bogatiji za dva nova stanara - crvenog risa i malog lava

Iz Zoološkog vrta u Lepzigu došao je mladi mužjak afričkog lava star 14 mjeseci, a iz Zoološkog vrta Aschersleben mladi mužjak crvenog risa star dvije godine. Za dolazak obiju životinja proširene su i uređene nastambe, a nakon razdoblja prilagodbe pridružit će im se i mlade ženke.
"Osječki zoološki vrt bogatiji je za crvenog risa i lava koji su stigli iz Njemačke", rekao je gradonačelnik Ivan Radić. Za tu prigodu dodatno su osigurane i proširene nastambe kako bi novi stanari imali što bolje uvjete. Uskoro bi trebalo biti dovršeno i oporavilište za ozlijeđene divlje životinje koje bi se nakon oporavka ponovno pustile u prirodu. Za tu svrhu osigurano je 7 milijuna kuna. "U najvećem dijelu iz europskih fondova", rekao je gradonačelnik Radić, najavio kako se u Zoološki vrt koji se prostire na oko 11 hektara sustavno ulažemo.

Direktor Unikoma Igor Pandžić rekao je da je na uskrsni ponedjeljak, kada je organiziran i prigodni program, zoološki vrt posjetilo više od 2 tisuće posjetitelja što je rekordna brojka. "Radimo na tome da poboljšamo uvjete životinjama. Rekonstruiramo zoološki vrt i nastambe. Sljedeći tjedan nam dolaze alpake, a prije dva dana smo primili između 10 i 15 strogo zaštićenih kornjača koje su zaplijenjene na carini u Dalmaciji", rekao je Pandžić te izvijestio kako će radovi na oporavilištu za divlje životinje završiti do kraja godine. Projekt uključuje izgradnju karantene s prostorima za izolaciju i smještaj životinja, uključujući i prostorije veterinarske ambulante. Izgradit će se i volijer za izletavanje. Ovi će prostori životinjama omogućiti da prije povratka u prirodu ojačaju, razviju otpornost i koordinaciju, te povrate letne i lovne sposobnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.