Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi studentski dom otvara vrata 1. ožujka

09.02.2022.

13:39

Autor: Radio Osijek/Ana Mitar

novi studentski dom

novi studentski dom

Foto: Ana Mitar / HRT

796 studenata prvog će ožujka useliti u novi studentski dom u Ulici kralja Petra Svačića za koji na osječkom Sveučilištu s ponosom ističu da će biti jedan od najvećih i najmodernijih u Hrvatskoj.

"Nakon nekoliko odgoda useljenja, više od 700 studenata dočekalo je dovršenje radova na paviljonu Studentskog doma u Osijeku. Točan datum otvaranja vrata, za sve one koji su ostvarili pravo na smještaj jest 1. ožujka", kaže nam prorektor za strategiju razvoja i financije osječkog sveučilišta Drago Šubarić u izravnom javljanju u program Radio Osijeka.

"Novi će paviljon omogućiti smještaj za 796 studenata, čime će ukupan broj kreveta za studente u Osijeku biti oko 1500, čime bi smještaj u Osijeku bio osiguran za 12,21 posto nedomicilnih studenata. Naime, novi dom površinom premašuje smještajne kapacitete dvaju postojećih - u susjednom je domu, u Svačićevoj, 476 ležaja, a 193 u obližnjem "starom" domu, u Ulici I. G. Kovačića. Novi paviljon ima 404 sobe, 796 ležajeva i netopovršinu od 15.770,95 m². Također, nova je zgrada studentskog paviljona povezana toplom vezom, odnosno mostom, s postojećom zgradom studentskog doma, što će omogućiti komunikaciju stanara dviju zgrada i korištenje svih zajedničkih sadržaja. U projektu se posebno vodila briga o studentima s invaliditetom, kojima će biti omogućen pristup svim sadržajima, a za njih je predviđeno deset soba u novom prostoru," dodaje Šubarić.

Podsjetimo, nakon provedenih svih predradnji, predviđeno je trajanje projekta bilo do 1. listopada 2020. godine, međutim, odabrani izvođač radova, tvrtka Gradnja, u međuvremenu upada u poteškoće te dolazi do kršenja dinamike izvođenja radova na izgradnji zgrade, trga i parkirališta. Zbog toga je Sveučilište 14. studenoga 2017. raskinulo Sporazum s izvođačem radova i preuzelo do tada provedene radove. Uslijedile su pripreme za raspisivanje novoga natječaja za nastavak izvođenja radova, što je rezultiralo potpisivanjem ugovora sa zajednicom ponuditelja koju su činili Pomgrad d. d. iz Murske Sobote i H-Grad iz Zagreba. Novoizabrani su izvođači 21. rujna 2018. ostvarili pravo pristupa na gradilište, a novi je rok dovršetka radova bio 30. travnja 2020, prije gotovo dvije godine.Drago Šubarić

Drago Šubarić

Foto: Ana Mitar / HRT

novi studentski dom

novi studentski dom

Foto: Ana Mitar / HRT

novi studentski dom u Osijeku

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.