Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi studij i jednodnevni simpozij na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti

03.10.2022.

15:06

Autor: Ana Mitar Šimić

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

U povodu Svjetskog dana učitelja i pokretanja novog studijskog programa Edukacijska rehabilitacija, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti organizira jednodnevni simpozij pod nazivom "Primijenjena analiza ponašanja: Suvremeni pristupi i perspektive".

Prateći preporuke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i uočeni manjak stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti prepoznali su potrebu za pokretanjem studijskog programa Edukacijske rehabilitacije. 

Prvu generaciju studenata Edukacijske rehabilitacije, njih 48, dočekala je i dekanica fakulteta, Emina Berbić Kolar koja je rekla kako interesa za novi studij nije nedostajalo te da se tražilo mjesto više. Smatra kako je Edukacijska rehabilitacija najperspektivniji studijski program Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera koji je uveden u prošloj akademskoj godini jer su potrebe za kadrom velike, a mogućnosti studiranja su do sada bile samo u Zagrebu. 

Dekanica je najavila i uvođenje izvanrednog studija nagodinu za koji se očekuje još veći interes te naglasila da su ove godine, ako ne prvi onda sigurno drugi po broju upisanih studenata u prvu godinu.


Uz početak novog studija, organiziran je i jednodnevni online simpozij pod nazivom "Primijenjena analiza ponašanja: Suvremeni pristupi i perspektive" gdje će se predstaviti ABA terapija, kao znanstveno utemeljeni pristup u rehabilitaciji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Simpozij je namijenjen širokom auditoriju, ponajprije roditeljima i pedagoškim stručnjacima, ali i svima koji dolaze u kontakt s djecom s teškoćama u razvoju i/ili osobama s invaliditetom. Predavači su ABA terapeuti s višegodišnjim iskustvom na ovom području, poput bihevioralne analitičarke Ree Vuksen, a poseban gost simpozija je prof. Neil Martina iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Profesorica Ksenija Romstein naglasila je kako je simpozij uvod u sve ono što će se učiti o ABA terapiji na Edukacijsko rehabilitacijskom studiju. Više o novostima Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti poslušajte u reportažnom prikazu

Reportažni prikaz

Neil Martin, Rea Vuksen i Ksenija Romstein

Neil Martin, Rea Vuksen i Ksenija Romstein

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.