Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi ugovori za sufinanciranje EU projekata u Iloku

11.10.2021.

13:06

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: - / -

Ministrica Nataša Tramišak posjetila je Dom za starije i nemoćne osobe u Iloku, gdje je njegovoj ravnateljici predala ugovor za sufinanciranje provedbe EU projekta rekonstrukcije i obnove palijativnog odjela te ustanove koja se brine o 190 korisnika.

"Projekt je uspješno realiziran i priveden kraju, a provodio se u razdoblju od 2014. do 2020. godine iz Interreg IPA projekta prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija, vrijednosti milijun eura, a sve s ciljem kako bi učinili ovaj dom moderniziranijim i s novim uslugama te educiranijim djelatnicima", rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Napomenula je kako je ugovor o sufinanciranju projekta rekonstrukcije i obnove palijativnog odjela Doma za starije i nemoćne osobe u Iloku vrijedan gotovo 200 tisuća kuna, a riječ je o povratu novca koji je taj dom uložio iz vlastitih izvora. "Mobilni timovi koje su organizirali vjerujem da će funkcionirati u punom smislu i da će ova ustanova nastaviti nadograđivati postojeće usluge, a dodijeljena sredstva iskoristiti za ulaganje u nove projekte", poručila je Nataša Tramišak.
Prema riječima ravnateljice doma Darije Nikolić, provedenim projektom povećan je dio za palijativnu skrb, koji sada može primiti deset palijativnih bolesnika. "Rekonstruirali smo odjel, ugradili dizalo, opremili sve sobe medicinskim i drugim pomagalima, nabavili uređaje za fizikalnu terapiju te nabavili električno vozilo", rekla je i dodala kako se iločki Dom za starije i nemoćne osobe brine o 190 korisnika te dodatno pruža usluge pomoći u kući za 40 korisnika na području grada.

Tijekom boravka u Iloku, ministrica Tramišak sastala se i s gradonačelnicom Marinom Budimir, kojoj je predala ugovore vrijedne 1,1 milijun kuna koji se odnose na projekte gospodarenja otpadom u tom gradu.
Ministrica Tramišak obišla je s gradonačelnicom Budimir i vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem gradilišta vezano uz projekte u povijesnoj jezgri Iloka, sufinancirane europskim novcem te novcem Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Tramišak je istaknula da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije aktivno uključeno u obnovu kulturne baštine u Iloku - Franjevačkog samostana, starih zidina, zgrade Žitnice - vrijednu oko 50 milijuna kuna i sufinanciranu iz europskih fondova. "Znamo da je na području Vukovarsko-srijemske županije vrijednost obnove kulturne baštine kroz nekoliko projekata oko 160 milijuna kuna. Uz Muzej vučedolske kulture, projekt obnove povijesne jezgre grada Iloka drugi je po vrijednosti. Rok za završetak svih tih projekata je narednih dvije godine", rekla je ministrica Nataša Tramišak. Poručila je i kako ovo nije kraj ulaganjima u grad Ilok, te kako će se i dalje nastaviti financirati novi projekti, koji su ključni za razvoj turizma na području Vukovarsko-srijemske županije. Župan Dekanić je dodao kako želi da razvoj cijele županije bude ravnomjeran. "Grad Ilok kao ona prva točka prema prostoru izvan Europske unije mora biti jedna od svjetlijih točaka u našoj županiji i učinit ću sve da tako i bude", poručio je Dekanić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.