Hrvatski radio

Radio Osijek

Novi vodovod i kanalizacija za Donji grad

26.02.2016.

13:24

Autor: HINA/Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obnova i izgradnja vodovoda i kanalizacije u Crkvenoj, Lađarskoj i dijelu Kišpatićeve ulice u Osijeku trebala bi završiti do kraja godine. Ugovor o projektu "Osijek 3", potpisali su predstavnici poduzeća "Vodovod" i zajednice ponuditelja s vodećim partnerom, osječkom tvrtkom "Gravia".

Projekt je vrijedan oko 15 milijuna kuna, a 90 posto financira se sredstvima Kohezijskog fonda EU i državnog proračuna. Ostatak osigurava Grad Osijek, kao partner na projektu.
Direktor osječkog "Vodovoda" Ivan Jukić rekao je da bi radovi trebali početi za 15-ak dana te obuhvaćaju obnovu i izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže u Crkvenoj, Lađarskoj i Kišpatićevoj ulici u Osijeku, s rokom dovršetka do kraja godine.


Riječ je o rekonstrukciji dijela starih vodovodnih cijevi, koje propuštaju pitku vodu, zbog čega se stvaraju gubitci u vodopsrkbi, a sličan se problem javlja i na dijelu kanalizacijske mreže, pa se ovim projektom očekuje značajno povećanje kvalitete vodopskrbe u tom dijelu grada, rekao je Jukić. Najavio je da slične projekte imaju spremne i za druge dijelove grada pa očekuju raspisivanje natječaja.
Osječki dogradonačelnik Denis Ambruš potvrdio je da će i nadalje aplicirati projekte vodopskrbe i odvodnje, posebice u povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi, koja je najstariji dio grada, a čiji se turistički potencijal treba temeljiti i na infrastrukturnim projektima.
Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić ocijenio je da projekt predstavlja model kako se, uz minimalna ulaganja iz gradskog proračuna, može doći do sredstava, kojima će se, uz angažman domaćih izvođača, napraviti nešto korisno za grad i povećati komunalni standard.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.