Hrvatski radio

Radio Osijek

Novih 9,4 milijuna kuna za ulaganje u tovno govedarstvo u Slavoniji

25.09.2020.

15:23

Autor: Davor Lončarić

foto: FB Bradsko-posavske županije

foto: FB Bradsko-posavske županije

Foto: - / -

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je prilikom posjeta Brodsko-posavskoj županiji nazočila potpisivanju i uručivanju 29 novih ugovora u vrijednosti od 9,4 milijuna kuna iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja za ulaganja u tovno govedarstvo za korisnike na području pet slavonskih županija.

Potpisivanjem i dodjelom novih ugovora za ulaganja u tovno govedarstvo istaknuta je važnost ovog sektora te značaj za područje na koje se odobrena potpora odnosi. Riječ je o 19,1 milijun kuna investicija u tovno govedarstvo i Slavoniju, kolika je ukupna vrijednost projekata za koje su dodijeljene nove potpore.  Samo za Brodsko-posavsku županiju ukupno je iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno više od 805 milijuna kuna, isplaćeno je 545 milijuna kuna te je ugovoreno 495 investicijskih projekata, priopćeno je danas iz Ministarstva poljoprvrede.
Jedan od takvih projekata je i izgradnja dječjeg vrtića u Sibinju koji je ministrica danas otvorila, a čime će se osigurati predškolski odgoj za čak 54 djece i otvoriti 10 novih radnih mjesta. Provedba projekta doprinijet će jačanju konkurentnosti sustava odgoja i obrazovanja na području općine te usklađenosti sustava odgoja i obrazovanja s potrebama lokalne zajednice i tržišta rada.  Europskim sredstvima financirana je izgradnja, rekonstrukcija i opremanje dvjestotinjak dječjih vrtića i jednog dječjeg igrališta u ruralnim područjima ulaganjem u vrijednosti većoj od milijardu kuna.
„U Brodsko-posavskoj županiji ukupno je 12 ovakvih projekata za koje smo ugovorili potporu u vrijednosti 57,6 milijuna kuna. Nama u Ministarstvu poljoprivrede važna su i ovakva ulaganja koja na prvi pogled nemaju direktne veze s poljoprivredom. Naš cilj i cilj Vlade Republike Hrvatske je stvoriti uvjete za kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima na čemu intenzivno radimo kreiranjem mjera i politika koje u najvećoj mjeri financiramo sredstvima fondova Europske unije“, izjavila je ministrica Vučković. 

Ministrica je svečano otvorila i Kongres pilanara koji se po 11. put održava u Slavonskom Brodu. Riječ je o tradicionalnom skupu u resoru šumarstva koji je jedinstvena prilika za razmjenu znanja, stavova i mišljenja. „Bilo mi je važno poslati poruku da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Hrvatske nastavlja poticati drvnu industriju i da je svjesna izvanrednih okolnosti u kojima se našla uslijed širenja epidemije COVID-19, zato su donesene i mjere pomoći namijenjene isključivo poduzetnicima iz područja ovih djelatnosti. Podršku razvoju i dalje će pružati Ministarstvo poljoprivrede kroz za sada predložene mjere pomoći kao što su intervencije u okviru zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2021. do 2027. u vrijednosti 320 mil. kuna, programi u okviru Mehanizma za otpornost i oporavak u vrijednosti 75 mil. € te bespovratna sredstava u novom proračunskom razdoblju 2021. – 2023.“ – istaknula je ministrica prilikom otvorenja. 
Na temelju godišnjih programa potpore male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja od 2016. do 2019. dodijeljeno je ukupno 144 mil. kuna za sufinanciranje 283 investicijskih ulaganja. Također u okviru Programa ruralnog razvoja RH, za „šumarske mjere“ ukupno je raspisano natječaja u vrijednosti od 937 mil. kuna, a donesene su odluke/sklopljeni ugovori za sufinanciranje 462 ulaganja za što je ukupno odobreno/ugovoreno 571  mil. kuna. 

Posjet Brodsko-posavskoj županiji ministrica Vučković je zaključila posjetom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Stjepan Vučković iz Prnjavora koje se bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom s fokusom na tovno govedarstvo i preradu mlijeka. Pomoću pet bespovratnih potpora ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja ovaj OPG je nabavio potrebnu mehanizacije i opremu za tovno govedarstvo, proširio osnovno stado  te osigurao usjeve, životinje i biljke.  

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.