Hrvatski radio

Radio Osijek

Novim motivima vratiti turiste u Slavoniju i Baranju

25.05.2020.

17:31

Autor: Marija Petrinović/HINA

foto: OBŽ

foto: OBŽ

Foto: - / -

Epidemija koronavirusa počinila je veliku štetu turizmu Osječko-baranjske županije, ponajviše kongresnom turizmu i velikim manifestacijama, pa će županijska uprava nastojati pomoći turističkim djelatnicima.

Zaključeno je to na sastanku Županijskog stožera Civilne zaštite i turističkih djelatnika održanom u Osijeku. Upravni odjel za turizam i županijska Turistička zajednica imaju određene ideje, a župan Ivan Anušić sa stručnim službama izrađuje rebalans proračuna za ovu godinu i sigurno će biti zainteresiran za pomoć turističkim djelatnicima, rekao je načelnik Stožera i dožupan Goran IvanovićOcijenio je da je epidemija najviše štete prouzročila kongresnom turizmu i organizaciji velikih manifestacija jer je bilo mnogo otkazivanja za lipanj i srpanj. No, dodao je, Slavonija i Baranja su sigurne kad je riječ o epidemiološkoj situaciji.
"U protekle tri godine župan Ivan Anušić je redovito isticao da je turizam djelatnost koja može ostvariti značajan dohodak za ovo područje. Na žalost, pojava koronavirusa napravila je velike štete turističkim djelatnicima", rekao je načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović. Zahvalio im je što se na sve načine bore da privuku goste te im u tomu obećao potporu Županije. Između ostalih aktivnosti, Županijski stožer u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo OBŽ i drugim stručnim službama nastoji osigurati više autonomnosti u procjenjivanju trenutne, pa i epidemiološke situacije na razini županije.
Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth dodala je kako turistički djelatnici na području županije dobro tumače mjere HZJZ-a, a u slučaju dvojbe naglasila je kako su im epidemiolozi županijskog Zavoda na raspolaganju. "Ako je potrebno oni će pregledati pansione, dječja igrališta i druge sadržaje njihove dodatne ponude te dati tražene odgovore, rekla je Roth.
Direktorica županijske Turističke zajednice Ivana Jurić objasnila je kako je ova godina dobro počela jer je u siječnju povećan broj noćenja za 30 posto u odnosu prema prošloj godini, a u veljači za sedam posto. "
U ožujku počinje lagani pad, u travnju bilježimo smanjenje broja noćenja od 73 posto u odnosu prema lani, a svibanj će vjerovatno pokazati još gore stanje. Ukupno, od 1. siječnja do 15. svibnja ove godine bilježimo pad broja noćenja od 56 posto u odnosu prema prošloj godini", dodala je Jurić. Potvrdila je kako je najveći udarac doživio kongresni turizam, koji u ovo doba godine ostvaruje najbolje rezultate u broju noćenja i ugostiteljskim sadržajima pa je to dio koji će se morati najviše kompenzirati.
S obzirom na to da su zbog epidemije otkazane mnoge manifestacije, Jurić je rekla kako se tijekom lipnja planira Mjesec otvorenih vinskih podruma u županijskim vinogorjima, manifestacija za koju su lokalni vinari vrlo zainteresirani, a koja bi u lipnju Osječko-baranjsku županiju učinila vinskom destinacijom. Istaknula je kako je i dalje povećan interes za turističke posjete Slavoniji, a nedavno su stigli i upiti iz Mađarske za učeničke ekskurzije, gdje se traži smještaj s većim brojem postelja.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.