Hrvatski radio

Radio Osijek

Novim strojem kupit će pseći izmet s javnih površina

11.03.2017.

12:39

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu akcija "Volim pse, želim čist grad" i "Činim pravu stvar" gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, direktor Unikoma Davor Vić i predstavnici Udruge Pobjede predstaviti su programe o održavanju čistoće javnih površina.

Na inicijativu građana Osijeka i članova Udruge Pobjede Grad Osijek je u suradnji s Unikomom već postavio uz osječke parkove nekoliko koševa koji su namijenjeni isključivo za pseći izmet, u planu je nabavka još 50-ak takvih koševa, a kupljen je i stroj namijenjen kupljenju psećeg izmeta s javnih površina.

Gradonačelnik Osijek Ivan Vrkić napomenuo je kako su se za ovu investiciju odlučili jer su često dobivali prigovore i primjedbe Osječana na čistoću parkova, s naglaskom na kućne ljubimce: "Preuzeli smo odgovornost na način da Grad učini ono što je bitno, a to je da postavi alate. Nadamo se samo kako će to biti dovoljno da se razina kulturnog života podigne na višu razinu. Ovo je samo početak akcije u koju je uključen Grad Osijek, Unikom i Udruga Pobjede. Njome želimo pronaći zajedničku sinergiju onih koji vole pse i onih koji ne vole pse, te da od toga cijeli Osijek ima koristi", rekao je Vrkić i dodao kako će na svih 105 dječjih igrališta zabraniti šetnju s psima s tim što će se broj igrališta za pse povećati.

Direktor Unikoma Davor Vić istaknuo je kako je postavljeno 10 koševa koji su namijenjeni isključivo za pseći izmet, a tijekom ove godine nabavit će ih još 50. Time iz Unikoma žele potaknuti građane da čiste za svojim kućnim ljubimcima: "Naša je uloga dvojaka, tako da s druge strane moramo i prikupljati takav otpad s javnih površina. Iz toga smo razloga kupili stroj kojim ćemo kupiti izmet s javnih površina, no on nije namijenjem samo u tu svrhu. Njime će naši djelatnici kupiti i ostali otpad s javnih površina, a velika mu je prednost što je potpuno električan, time gotovo nečujan i ne zagađuje okolinu", rekao je Vić.

Tijekom današnje akcije i članovi Udruge Pobjede predstavili su svoju kampanju "Volim pse, želim čist grad" i "Činim pravu stvar". Na štandu postavljenom koz Zimske luke ukazivali građanima na potrebu čišćenja psećeg izmeta na javnim gradskim površinama i tom im prigodom dijelili biorazgradive vrećice za tu svrhu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.