Hrvatski radio

Radio Osijek

Novim vlakom od Osijeka do Vinkovaca

15.10.2020.

12:48

Autor: Davor Lončarić/AB

fotografija Davor Lončarić

fotografija Davor Lončarić

Foto: - / -

Danas je krenuo novi vlak od Osijeka prema Vinkovcima, što je prvi korak u obnavljanju HŽ flote u Slavoniji. Putovanje traje četrdesetak minuta, a ovaj dizel-električni motorni vlak postiže maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat i ima 167 sjedećih te 175 stajaćih mjesta.

Vlakom su putovali predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i župan osječko-baranjski Ivan Anušić sa suradnicima, a u  Vinkovcima je vlak dočekao župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.
"Od danas na relaciji Osijek - Vinkovci prometuje novi niskopodni vlak, kako je i dogovoreno i najavljeno, te se nadam da će se i dalje nastaviti tako kvalitetna suradnja s Hrvatskim željeznicama. Želja nam je obnoviti i pruge i kolodvore  te uvesti u promet moderne vlakove. Danas počinjemo s ovim, već je uvedena jedna nova linija, takozvani "studentski vlak", koji će od sljedeće godine biti potpuno besplatan za studente iz Osječko-baranjske županije. Uskoro će početi i obnova zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, a dodamo li tome i obnovu željezničkog koridora Osijek - Virovitica - Zagreb, mislim da nas čeka jedno novo razdoblje ulaganja i moderniziranja željezničkog prometa. Moramo svi raditi na tomu da se infrastruktura, to jest pruge na prostoru cijele Hrvatske zanove, kako bi se omogućila i nabavka modernih vozila koja bi mogla na tim relacijama prometovati i većim brzinama. Iskustva su drugih zemalja, kao i velikih svjetskih gradova, da se uglavnom prometuje vlakom, pa bi to trebala biti i naša budućnost", rekao je župan Anušić

"Uvođenjem ove nove linije želimo unaprijediti kvalitetu željezničkog putničkog prijevoza na području ove dvije slavonske županije. Ova je dionica jedna od najfrekventnijih što se tiče broja putnika: na godišnjoj se razini između Vinkovaca i Osijeka preveze nešto manje od 200 000 putnika, tako da će ovaj novi vlak pokrivati većinu linija između Osijeka i Vinkovaca i sigurno će u sklopu svog dnevnog prometovanja izvesti i dvije linije prema Županji i Vukovaru," kaže Željko Ukić i dodaje: "Želimo unaprijediti kvalitetu prijevoza za cijelo ovo područje, a ovaj je vlak, zasigurno, vlak za 21. stoljeće. Vožnja traje četrdesetak minuta, ali se u ovom trenutku radi na poboljšanju infrastrukture. Konkretno, na kolodvoru Laslovo radi se zahvat koji bi omogućio mimoilaženje vlakova. Projekt će se završiti u prvih šest mjeseci sljedeće godine. Ovakvih vlakova imamo pet u floti, proizvođač je domaći, tvrtka "Končar", a do kraja 2023. namjeravamo nabaviti još sedam takvih vozila i jedan bi dio svakako trebao završiti i na ovom području. Inače, do 2023. namjeravamo nabaviti 40 novih vlakova, od toga 33 električna," izjavio je Ukić.

Odgovarajući u Osijeku na novinarske upite član Uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić je podsjetio kako se zadnjih nekoliko godina krenulo u revitalizaciju kompletne željezničke mreže kako bismo kroz nekoliko godina dostigli europsku razinu željezničke infrastrukture. 

Upitan što je s dugo najavljivanom obnovom zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, rekao je da je natječaj za izvođača radova proveden i očekuje se da će na proljeće početi kompletna obnova kolodvorske zgrade.

novi vlak Osijek -Vinkovci : župan Ivan Anušić

novi vlak Osijek - Vinkovci: Željko Ukić

novi vlak Osijek - Vinkovci: putnici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.