Hrvatski radio

Radio Osijek

Novinarstvo u Domovinskom ratu bilo profesionalno

22.11.2022.

22:54

Autor: Hina/HRT Radio Osijek

.

.

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Novinarstvo u Domovinskom ratu, unatoč mnogim okolnostima koje su otežavale rad, bilo je profesionalno i u domove građana Hrvatske donosilo je istinu o nastajanju moderne hrvatske države, rečeno je na okruglom stolu "Novinari na prvoj liniji bojišnice", održanom večeras u Vukovaru.

"S odmakom od 14 godina otkako se više ne bavim novinarstvom, mogu reći kako je ono što smo snimili bilo i objavljeno. Radili smo u to vrijeme više od 12 sati dnevno i mislim da sam sa svojim snimateljem više provela vremena nego sa svojim suprugom", rekla je na okruglom stolu u Gradskoj knjižnici ratna novinarka HRT-a, danas odvjetnica Višnja Mišin.

Po riječima ratnog dopisnika Hine Davora Runtića, uvijek je bila borba da informacija bude objavljena jer urednici katkad jednostavno nisu mogli vjerovati da se događa ono o čemu je kao novinar izvještavao.

"Bit je tadašnjeg agencijskog novinarstva bila da u tri rečenice kažeš sve i to se moralo poštovati", rekao je i dodao kako su se informacije koje su dopisnici slali s terena ipak dodatno provjeravale kako ne bi izašla neka lažna vijest.

 "Komunikacije su bile otežane i nije bilo jednostavno biti u komunikaciji s urednicima, ali smo uspijevali uvijek nastojeći plasirati provjerenu i istinitu vijest", rekao je Runtić.

Ratni snimatelj HRT-a Pero Barić rekao je kako je u vrijeme sloma obrane Vukovara dobiti potvrdu nekog događaja bilo praktički nemoguće.

"HRT je imao informaciju, ali nije želio da bude prvi koji će je objaviti", rekao je Barić, podsjećajući kako je Hrvatska tih dana živjela s Vukovarom i da je objaviti vijest o slomu njegove obrane bilo teško za sve hrvatske medije.

"Teško je reći jesmo li se bojali ili nismo. Probudiš se i jednostavno ideš tako gdje je najgore, bez nekog naloga iz redakcije iz Zagreba. Jednostavno si znao što moraš odraditi", rekao je Barić i dodao kako se u to vrijeme osjećao poput ptice jer mu život kao ratnom snimatelju nije puno vrijedio.

Okrugli stol "Novinari na prvoj liniji bojišnice" održan je u organizaciji Centra za kulturu medija (CKM) iz Vinkovaca i Media In Time festivala novinarstva, koji je CKM pokrenuo prije tri godine. Današnji okrugli stol prvi je popratni događaj iz programa tog festivala, koji se inače održava u lipnju.


razgovor s Višnjom Mišin

Galerija
., Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek
., Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.