Hrvatski radio

Radio Osijek

Novine u kafićima - da, ali "ne močite prste"

13.05.2020.

16:27

Autor: Radio Osijek/HRT/TM

Novine u kafićima - da, ali "ne močite prste"

Novine u kafićima - da, ali "ne močite prste"

Foto: - / -

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su tri osobe preminule od koronavirusa, a imamo 6 novodijagnosticiranih osoba, što znači da je ukupni broj pozitivnih 2213, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite.

Ministar Beroš rekao je da je obavljeno ukupno 4.8737 testiranja od čega 1257 u posljednja 24 sata i postotak pozitivnih je 4,54%.
Jedan preminuli je u Zagrebu 1937. godište, u Koprivnici žena 1936. godište i u Splitu žena 1927. godište. Na respiratoru je 9 bolesnika, hospitaliziranih je 150, 9 manje nego jučer. Oporavljenih je ukupno 1834 odnosno 26 više nego jučer.
Od šest novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj tri novooboljele osobe ima Splitsko-dalmatinska županija, s Brača dvije i jedna iz Splita, a po jednu novooboljelu osobu imaju  Šibensko-kininska i Istarska županija te grad Zagreb.
Na pitanje kako je došlo do proboja virusa u dom za starije u Šibeniku Šef HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao kako se to još uvijek utvrđuje i da će sutra reći više o tome.
Oko dječjih igraonica i noćnih klubova Capak je rekao da što se tiče dječjih igraonica smatra da su otvorene zajedno s uputama dječjim vrtićima i škole. "
Ako je potrebno bilo kakvo dodatno objašnjenje oko toga, molimo vlasnike da se jave. Što se tiče noćnih klubova to će doći na dnevni red, za sada ne znam , rekao je Capak.
Na pitanje o letu iz Frankfurta jesu li svi u samoizolaciji od kad su sletjeli rekao je da su sletjeli 2. svibnja, a prvi oboljeli bio je 5. svibnja. Rekao je kako su svi kontaktirani, a posljednje četiri od ukupno 74 koje odmah nisu mogli naći kontaktirane su jučer navečer. "Svima njima nije određena mjera samoizolacije na granici, ali im je sada epidemiološka služba odredila mjeru samoizolacije", rekao je Capak.
Bilo je pitanje oko državne matura za one učenike koji su u samoizolaciji. 
"Još uvijek razgovaramo o tome i kad odlučimo bit će objavljene preporuke o tome", rekao je Capak.
Novine su još uvijek problem kod ugostitelja jer se neki vlasnici kafića boje kupiti kako ne bi bili kažnjeni. "Novine mogu biti tamo gdje su bile i prije epidemije", rekao je Božinović i zamolio Capak da to još pojasni.
"Nema podataka u znanstvenoj literaturi da bi koronavirus mogao biti prenesen preko novina. Istina je da je prije stajalo kao preporuka da se ne koriste u frizerskim salonima. Ali to je iz čisto higijenskih razloga jer netko lista novine, a prije toga je namočio prste može prenijeti ne samo koronavirus nego niz drugih bolesti", rekao je Capak.
Ponovno je postavljeno pitanje kako će glasati osobe u samoizolaciji, našto je Capak rekao je kako na to ne može još odgovoriti jer nisu dobili upit o tome.
Bilo je upita i o stranim turistima, mogu li doći pod jednakim uvjetima.
"Europska je komisija danas izašla s nekoliko dokumenata, vezanih uz prelazak granice, a s tim u vezi i reaktivacije turizma kao jedne od najznačajnijih gospodarskih grana u EU. Cilj je da se s jedne strane pokrene turizam, a s druge minimaliziraju rizici širenja Covida-19. Hrvatska je u kontaktu s EU institucija, ali i s nekim susjednim državama i državama iz kojih dolaze turisti. U Hrvatsku se može ići u ovom trenutku ako netko ima rezervaciju u nekom od hotela, a postoji još cijeli niz uvjeta pod kojima se može doći u Hrvatsku. Dokument EK je osnova kako ove godine, ako nam koronavirus to dopusti, a mislim da Hrvatskoj hoće, kako da se pokrene turizam", rekao je Božinović.
Capak je još jednom rekao kako je za osobe koje dolaze iz inozemstva ukinuta mjera samoizolacije na granici, ali da i dalje postoji samoizolacija određena od epidemiologa. "Ona je definirana zakonom. Oni koji prelaze granicu ne idu u samoizolaciju, ali dobivaju upute o ponašanju u idućih 14 dana i tamo je propisano mjerenje temperature, izbjegavanje kontakata i još 10 drugih preporuka koje su vrlo bliske samoizolaciji. Ovo je pasivni zdravstveni nadzor, odnosno mala stepenica od samoizolacije. To vrijedi od 11. svibnja, a za ove putnike iz Frankfurta 2. svibnja ne mogu odgovoriti jer ih nismo pitali jesu li dobili mjeru samoizolacije. Odlukom od 11. svibnja im je ukinuta samoizolacija, ali sad su oni svi kontaktirani i dobili mjeru samoizolacije od epidemiologa", rekao je Capak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.