Hrvatski radio

Radio Osijek

Novo lice starih klupa na osječkom Trgu Ljudevita Gaja

10.10.2015.

08:48

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

GOGO i udruga PLANTaža predstavili su danas na konferenciji za novinstvo projekt oslikavanja pet uništenih klupa na Trgu Ljudevita Gaja u Osijeku. Klupe će tako dobiti nova lica, kao i cijeli prostor trga.

Cilj projekta je obnoviti najmanje pet uništenih klupa na Trgu Ljudevita Gaja gdje će svaki umjetnik oslikavati svoju klupu i ostaviti svoj trag na urbanoj kulturnoj sceni. Projekt će popularizirati park, vizualno podići grad na veseliju nestereotipnu razinu te biti svojevrstan doprinos kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture. Projekt će se provoditi uz podršku tvrtke Unikom koji je osigurao daske. GOGO je preko vijećnika u Vijeću Gradske četvrti Gornji grad, Viktora Vaneka podnio zahtjev da se molba za financijsku potporu projekta uvrsti na dnevni red sljedeće sjednice. 
Darija Gabrić iz udruge PLANTaža najavila je da će se klupe oslikavati za tjedan dana, a na projektu će raditi petero akademskih umjetnica i umjetnika - Valentina Grubačević, Slađana Zubić, Anamaria Barba, Rene Grgić-Đaković i AUKS. 
Udruga PLANTaža osnovana je krajem 2014. godine s ciljem promicanja ekologije, umjetnosti i kreativnosti kao i svih znanja i vještina za kulturu i kvalitetu života u skladu s prirodom. U kratkom roku od osnivanja uspjeli su ostvariti tri projekta na području grada Osijeka. „ReArt sajam umjetnosti i rukotvorina - božićno izdanje“ 2014. godine, „ReArt festival umjetnosti i rukotvorina“ i „Papergirl Osijek“ u 2015. godini. Razvojem projekta „ReArt“ doprinosi se podizanju svijesti građana o vrijednosti kulture te kulturnog stvaralaštva, potiče se kulturno kreativni razvoj, sudjeluje u kreiranju kulturne scene grada Osijeka te stvaranju ozračja osvještavanja i realizacije međusobne suradnje umjetnika različitih žanrova. Na prvom Hrvatskom ruralnom parlamentu udruzi je dodijeljeno priznanje za naj ideju za zapošljavanja mladih u ruralnom području (projekt UPS!) te se planira u skorije vrijeme provesti projekt BRK! (Besplatne Recycle Knjižnice).

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.