Hrvatski radio

Radio Osijek

Novo proteinsko cjepivo od ponedjeljka dostupno i u OBŽ

11.03.2022.

15:05

Autor: Vlatko Franjin

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Foto: Vlatko Franjin / Radio Osijek

U Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije tijekom ovog tjedna stiglo je ukupno 4500 doza novog proteinskog cjepiva protiv covida-19, američke tvrtke Novavax, otkriva voditelj Službe za epidemiologiju dr. Nikola Kraljik, dodajući kako će ono građanima biti dostupno već od ponedjeljka, na za to rasporedom određenim cijepnim punktovima. 

„Oni koji bi se htjeli s njim sada dodatno cijepiti, dakle dobiti tu booster dozu, ne mogu, jer ovo je cjepivo namijenjeno za one građane koji dosad nisu cijepljeni. Poput Pfizerovog, dolazi u dvije doze s razmakom od tri tjedna. Namijenjeno je i onima koji su preboljeli covid, ali kod tih osoba potrebno je proći barem tri mjeseca od preboljenja”, ističe dr. Kraljik navodeći i kako su učinci i razine zaštite novog cjepiva gotovo istovjetni kao i kod prethodno dostupnih. Ono što ih razlikuje jest tehnologija proizvodnje.”Kod ovih prethodnih, tzv. messenger RNA cjepiva, dobijete sintentiziranu molekulu koja se unosi tijelo te potiče na stvaranje proteina. Na taj način praktički imitirate infekciju virusom. Kod ovog novog cjepiva već su u laboratoriju proizvedene proteinske komponente na taj famozni šiljak. Protein se tada hvata na sluznicu respiratornog trakta. Dakle dobiva se gotov protein, po čemu je cjepivo i dobilo ovakav naziv, te na taj način potičete svoj imunitet odnosno obranu protiv koronavirusa”, objašnjava Kraljik.

Zanimanja za cijepljenje novim proteinskim cjepivom već ima, ističe Kraljik. Radno vrijeme cijepnih punktova na kojima će ono biti dostupno od ponedjeljka može se pronaći na internetskoj stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ.


Ilustracija

Ilustracija

Foto: rbb / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.