Hrvatski radio

Radio Osijek

Novo sjedište Mađarskog kulturno-umjetničkog društva "Vinkovci"

17.07.2020.

16:18

Autor: Marko Kolić

Foto: Marko Kolić

Foto: Marko Kolić

Foto: - / -

Zajednica Mađara Grada Vinkovaca bogatija je za novo sjedište u samome centru grada. Zajedničkim naporima Grada i Demokratske zajednice Mađara Hrvatske uređena je stara gradska kuća na adresi Duga ulica 43. Prostor će služiti za aktivnosti Mađarskog kulturno-umjetničkog društva "Vinkovci".

Na svečanom otvorenju prostora pred okupljenima su se obratili gradonačelnik Vinkovaca Ivan
Bosančić i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics.

Ivan Bosančić u svome je govoru istaknuo važnost manjina te je rekao kako bi svako društvo trebalo prepoznati svoje nacionalne manjine jer "one obogaćuju kulturu i tradiciju jednoga mjesta. Mađarska nacionalna manjina već dugo djeluje na području Vinkovaca te svojim aktivnostima doprinosi  različitosti brojnih mjesnih manifestacija, poput Vinkovačkih vezova" - rekao je. Gradonačelnik je također istaknuo kako se u Gradu vole pohvaliti svojom bogatom kulturnom tradicijom, stoga smatra da novo sjedište Mađara u samome središtu grada može doprinijeti popularizaciji njihove zajednice.

Saborski zastupnik Robert Jankovics istaknuo je kako je Mađarsko kulturno-umjetničko društvo "Vinkovci" svojim djelovanjem odavno zaslužilo primjerene uvjete za održavanje svojih aktivnosti. Također se zahvalio Gradu Vinovcima što je osigurao prostor za potrebe mađarske zajednice. Ispričao je kako je u obnovu unutrašnjeg i vanjskog prostora uloženo približno 100.000 kuna, a potrebna sredstva osigurao je Vladin ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Prema riječima predsjednika Rudolfa Ácsa, MKUD "Vinkovci" osnovan je 2012. godine, a broji gotovo 70 članova. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj živi približno 14 tisuća pripadnika mađarske nacionalne, a od toga ih u Vinkovcima stanuje oko 135.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.