Hrvatski radio

Radio Osijek

Novo žarište zaraze na Braču?

07.05.2020.

16:03

Autor: Radio Osijek//TM

Novo žarište  zaraze na Braču?

Novo žarište zaraze na Braču?

Foto: - / -

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla je još jedna osoba, ukupno njih 86, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Od izbijanja epidemije evidentirano je 2125 zaraženih.

Do sada su testirane 41.930 osobe, od toga u posljednja 24 sata njih 877. Na bolničkom je liječenju 195 soba, devet manje nego prethodnog dana, a na respiratoru je 13 bolesnika. Novih je 40 bolesnika ozdravilo od zaraze koronavirusom i ukupno je dosad 1641 ozdravljenih. U samoizolaciji se nalazi 18.081 osoba - podaci su koje je iznijela ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.
"Preminula gospođa je 1949. godište bila je s cijelim nizom kroničnih bolesti", objasnila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'. Što se tiče situacije iz Vinkovaca, gdje je pacijentica ponovo hospitalizirana, Markotić je rekla da svi bolesnici koji su u bolnici sa zaraznim ili kroničnim bolestima, otpuštaju se kući kada dođe do poboljšanja jer nije uvijek najsigurnije biti u bolnici zbog bolničkih infekcija. "Uobičajeno je za sve bolesnike kada se oporave, da se otpuštaju kući", dodala je.
Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo osvrnuo se na situaciju na Braču, gdje do sada nije bilo zaraženih koronavirusom, a koje bi potencijalno moglo biti novo žarište. "Riječ je o pacijentu koji je bio na liječenju u Splitu i vratio se u Nerežišće gdje ga je posjetilo više sugrađana. Jedna od tih osoba je sada pozitivna na koronavirus. U međuvremenu je pacijent premješten u dom na Braču, a iz predostrožnosti je uzeto 40-ak briseva", pojasnio je Capak i dodao kako se rezultati tih testova tek očekuju.
Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova izvijestio je da sljedeća faza popuštanja mjera ide prema planiranom i danas će donijeti dvije odluke - Jedna je da će se dopustiti rad autoškola, a izvan snage se stavlja odluka o karanteni i kućnoj izolaciji za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta.
Otvaranje ugostiteljskih objekata, uključujući one koji nemaju terase
Što se tiče zahtjeva ugostitelja, Capak je rekao da su tijekom prijepodneva objavljene upute za rad ugostiteljskih objekata - kafića, restorana i onih koji su u sklopu objekata za smještaj.
"Ne radi se o popuštanju, već imamo povoljnu epidemiološku situaciju i možemo krenuti u rad ugostiteljskih objekata. Propisali smo i stroge epidemiološke mjere koje se tiču higijene, fizičkog distanciranja i dezinfekcije nakon svakog gosta, rekao je Capak. "Bilo je rečeno da će se pustiti samo oni koji imaju terase, ali kako imamo puno ugostiteljskih objekata koji nemaju nikakve terase, donijeta je odluka da će se pustiti u rad i oni koji nemaju terasu", istaknuo je i dodao da će biti veći razmak među stolivima i među osobama koje sjede za tim stolovima, ta se odluka odnosi na sve ugostiteljske objekte.
E-propusnice
Za ukidanje propusnica, rekao je Božinović, potrebna je povoljna epidemiološka situacija, a taj će se sustav razmotriti do 11. svibnja. "To bi značilo nastavak ovog povoljnog trenda i mi ćemo donijeti odgovarajuću odluku koja može ići prema potpunom ukidanju", dodao je.
Odgovarajući na pitanje bi li se izbori mogli održati u ovome trenutku, Capak je rekao da bi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.