Hrvatski radio

Radio Osijek

Novogodišnje odluke u doba korone

03.01.2022.

12:57

Autor: Radio Osijek

Odluka

Odluka

Foto: HRT / Radio Osijek

Jeste li među onima koji su donijeli novogodišnje odluke? Koje odluke imaju smisla u doba korone? Što se uopće može planirati tijekom ove godine? Pitanja su to na koja svi tražimo odgovore. 

Predsjednica osječkog Društva psihologa Mirjana Mozer savjetuje da pokušamo biti realni te da će nam dobra odluka biti da budemo strpljivi i tolerantni. "To nekako najviše odgovara u ovim vremenima i to ne zbog drugih nego kako bismo sebi olakšali ovu situaciju. Naime, previše otpora i borbe u nama protiv onoga što ne možemo promijeniti stvara nestabilnost, frustraciju, nezadovoljstvo i loše osjećaje. Predlažem da sami sebi kažemo - Bit će bolje, no moramo se još malo strpjeti.  Ili primjerice - Pa dobro, onaj drugi ne misli kao ja, no takav je život, različiti smo.  Nikad ne znamo iz kojih pobuda netko misli ovako, a mi onako. Navijam zato za strpljenje i veću toleranciju. Zdravlje je osnova svega. Znate kako ono kažu - Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu, da ozdravi.  Vjerujem da smo se svi kroz korona krizu uvjerili koliko je zdravlje bitno. Trebamo poduzeti što god možemo kako bismo što više sačuvali zdravlje. Posljednje su nam dvije godine pokazale da ako smo bili u boljoj kondiciji i zdravije smo živjeli,  lakše smo prebrodili samu bolest i posljedice te bolesti . Savjetujem da se posvetite svojem zdravlju najviše što možete. Nakon završetka pandemije, posljedice po psihološko zdravlje još će se dugo osjećati. Kad vam netko uzme slobodu, nije lako. Moje kolege i ja organizirali smo dežurni telefon za sve one kojima je pandemija prouzročila psihološke probleme".   


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.