Hrvatski radio

Radio Osijek

Novouređeni prostori u Državnome arhivu u Osijeku

04.06.2018.

11:26

Autor: Radio Osijek

Novouređeni prostori u Državnome arhivu u Osijeku

Novouređeni prostori u Državnome arhivu u Osijeku

Foto: - / -

Višednevnim programom Državni arhiv u Osijeku obilježava Međunarodni dan arhiva, 9. lipnja, čija je središnja tema "Godina 1968. u Hrvatskoj". Na konferenciji za novinstvo, uz program obilježavanja, predstavljeni su i novouređeni prostori Arhiva za javna događanja.

Uz domaćina, ravnatelja Državnoga arhiva u Osijeku, Dražena Kušena, govorili su ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva Dinko Čutura i predsjednica Hrvatskog arhivističkog društva Silvija Babić.

Kušen je, ususret Danu arhiva, za utorak najavio predstavljanje akvizicija (prinova) arhivskoga gradiva u fundusu Državnoga arhiva, za srijedu stručno vodstvo kroz izložbu Prandau-Normann, a dan kasnije posjetitelji će moći pratiti predavanje o tome kako istraživati u arhivu. Posebno svečano bit će u petak u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku gdje će biti otvorena izložba kojom se predstavlja najvrjednije gradivo iz fundusa svih slovenskih arhiva, dok će se na sam Dan arhiva u prostorima osječkoga Arhiva organizirati paleografsko-kaligrafska radionica te radionica o obradi i čuvanju fotografija.

Niz programa bit će prilika i da se posjetiteljima pokažu novouređeni prostori Arhiva, ponajprije višenamjenska dvorana za kulturno prosvjetni rad arhiva, novi ulaz i prostori za kretanje osoba s invaliditetom s pristupnim rampama i dizalom unutar stubišta. Novi su i prostori arhivske knjižare i suvenirnice. Preuređenje i prenamjenu prostora financiralo je Ministarstvo kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.