Hrvatski radio

Radio Osijek

Novozaraženih u Hrvatskoj - 61, otvaraju se tržnice

08.04.2020.

15:47

Autor: HRTweb

Novozaraženih u Hrvatskoj - 61, otvaraju se tržnice

Novozaraženih u Hrvatskoj - 61, otvaraju se tržnice

Foto: - / -

Koronavirusom su u Hrvatskoj su zaražene 1343 osobe, što je 61 više novozaraženih u posljednja 24 sata. Preminula je jedna osoba, što je vezano za bolnicu u Splitu, objavljeno je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati.

U Hrvatskoj je tako 19 osoba preminulo od posljedica zaraze koronavirusom. Izliječenih je 179. Na respiratoru je 36 osoba. Dosad je obavljeno ukupno 13.125 testiranja, 359 osoba je hospitalizirano, iznjela je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević. Nema opuštanja, nećemo se posjećivati nego ćemo pokloniti zdravlje tako što ćemo se čivati jedni druge. Molim vas, apelirala je.

Otvorene tržnice

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnica. Također apelirao na građane, da u doba isplate mirovina odgode odlazak u poslovnice banaka i daju prednost starijim sugrađanima.

- Dobili smo zadnju potvrdu iz lokalnih stožera civilne zaštite da su pripravni za poseban način rada tržnica za vrijeme epidemije te je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnica po striktnim pravilima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Odluka stupa na snagu, kazao je.

Nema novooboljelih u Kninu

Vezano za situaciju u Kninu ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako nema promjene broja oboljelih. U samoizolaciji je 25 osoba iz zdravstva, u tijeku je dezinfekcija potrebe za novim mjerama nema, kazao je. U Stubičkim toplicama, dodao je - četiri su pacijenta i dvije medicinske sestre zaražene i bit će premješteni. Više je zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, rekao je.

Preminuli muškarac je liječen po propisima

Alemka Markotić potvrdila je kako je 46-godišnji muškarac koji je preminuo u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević - imao zdravstvenih problema. U dokumentaciji koju su dobili nije bilo informacije o kroničnim bolestima, nego samo o akutnom stanju. Podaci su bili korektno navedeni. Naknadno se od ranvateljice iz Zaboka zatražio uvid u karton bolesnika i utvrđeno je kako postoje i druge dijagnoze, a jedna je bila rizični element koronavirusa. Markotić je dodala i kako je liječenje bilo po svim propisima. Poručila je kako umrli nisu samo broj te da kao liječnica ne smije iznositi detalje.

Glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić uputio je poruku vjernicima uoči Uskrsa. Pozvao je sve da poštuju odredbu HBK o otkazivanju svih misa i dodjele sakramenata.

Podsjetimo, jučer se dogodilo se ono što se svakako željelo izbjeći. Koronavirus je ušao u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu. Štićenici su evakuirani, a zbog izvanredne situacije onamo su bili ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica za socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.