Hrvatski radio

Radio Osijek

Novu strategiju u kulturi Osijeka oblikovat će mladi

21.11.2019.

13:42

Autor: Željko Kovačević

Arhitektica Željka Jurković i izvršna direktorica PRONI centra u Osijeku Sanja Vuković Čović (u sredini) foto Ž. Kovačević)

Arhitektica Željka Jurković i izvršna direktorica PRONI centra u Osijeku Sanja Vuković Čović (u sredini) foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Prva od dvanaest strukturiranih rasprava "Kreativna industrija "Arhitektura"" održana je danas na osječkom Građevinskom i arhitektonskom fakultetu. Riječ je o projektu „MUK Mladi u kulturi“ kojeg partnerskom suradnjom realiziraju PRONI Centar za socijalno podučavanje, Grad Osijek i Institut Andizet.

Projekt uključuje mlade ljude Osijeka koji će svojim idejama i djelovanjem donositeljima odluka preporučiti načine djelovanja i oblikovanja lokalne politike u kulturi. Cilj je da mladi od 17 do 30 godina i donositelja odluka zajednički izrade Preporuke za izradu novog dokumenta, Strategije kulturnog razvitka grada Osijeka od 2020. Arhitektica Željka Jurković ističe kako se Osijek ne može više hvaliti industrijskom aritekturom, no da su tu novi oblici i industrije i arhitekture o kojima mladi mogu donijeti sud, obzirom da su im bliži novi oblici izražavanja i djelovanja, pa i u kulturi. Mladi grada Osijeka, uz relevantne dionike iz dvanaest sektora kreativne industrije u gradu Osijeku, dobit će priliku doprinijeti razvoju arhitekture, audio-vizualne umjetnosti, baštine, dizajna, glazbe, izvedbene umjetnosti, knjiga i nakladništva, medija, oglašavanja i tržišne komunikacije, primijenjene umjetnosti, računalnih igara,novih medija te razvoju vizualne umjetnosti. Sanja Vuković Čović, izvršna direktorica Proni Centra u Osijeku ističe kako već postoje dobra iskustva iz Zagreba i Rijeke te da oblikovanje nove Strategije kulturnog razvitka garda Osijeka može dopriniejti prosperitetu grada i njegovih stanovnika. Očekuje se kako će o temama do kraja tog dijela projekta raspravljati više od 200 mladih i gotovo stotinu drugih sudionika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.