Hrvatski radio

Radio Osijek

Nužna je revizija državnog poljoprivrednog zemljišta

18.09.2015.

20:14

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 10 000 stočara u izravnoj je podjeli državnog poljoprivrednog zemljišta samo njih 838-ero dobilo zemlju! Udruga OPG-ova Hrvatske "Život" upozorava kako je cijeli postupak učinjen bez poštivanja strategije stočarstva, ruralnog razvoja i osnovnih načela zajedničke poljoprivredne politike.

Tajnik udruge Miroslav Kovač ističe kako je od 838 stočara jedna osoba dobila 17 posto ukupnog zemljišta (podijeljeno je 12 500 ha). " Riječ je o gospodarstvu Rajič iz Bjelovara, koje se ne bavi uzgojem, nego tovom, uglavnom životinja iz uvoza. To je gospodarstvo dobio 2157 ha ili jednu šestinu čitave površine i to je nepravedno. I dalje se koncentrira kapital u ruke malog broja pojedinaca i očito je da je ovo učinjeno samo kako bi se ostvarila mogućnost velikih potpora, a ne da bi se razvijala stočarska proizvodnja i ona kao takva bila konkurentna. Navedenom je gospodarstvu u sljedećem razdoblju omogućeno uzeti nekih četiri milijuna kuna potpora.
Više ne možemo predlagati jer je to završena priča, ne možemo reći što dalje jer je to bilo ulje na vatru…Ono što želimo i što smo naglašavali i prije-definitivno je potrebna revizija državnog poljoprivrednog zemljišta u RH, ako se želimo dalje baviti poljoprivredom. Ponovno naglašavamo kako godinama nestaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a mi postajemo prehrambeno ovisna zemlja! Želimo da se za neke buduće natječaje uvaži definicija stočara koju smo predložili i Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za zemljište. Sigurni smo da su tu temeljni problemi ove nepravedne podjele poljoprivrednog zemljišta".
Vladimir Margeta upozorio je kako se u isti rang stavljaju i OPG-ovi, odnosno uzgajivači koji proizvode vlastiti pomladak (vlastiti genetski materijal) i oni proizvođači koji su uslužni tovljači. Na žalost čak imamo i primjere da takvi imaju prednost pri dodjeli državne zemlje. "To je još jedan dokaz kako se sve svodi na to da se ostvari poticaj na zemljište, bez njegovog pravog stavljanja u funkciju i proizvodnje hrane za stoku. Stočari trebaju biti raspoređeni u tri kategorije: 1.oni koji proizvode vlastiti pomladak; 2. oni koji taj pomladak koriste u svom tovu i 3. uslužni tovljači".
Predsjednik Antun Laslo navodi kako je u posljednje dvije godine nestalo 50 000 grla muznih krava i nastavlja se drastičan pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj. "Proizvođači mlijeka i svinjogojci su u velikim problemima i ako država ne bude iznašla sredstva da s barem 0,50 kn subvencionira OPG-ove nastavit će se gašenje malih farmi. Novca u državnoj blagajni ima, no nema za proizvodnju! Nazivaju nas zlim jezicima, no mi samo govorimo istinu i tražimo pomoć da se stočarstvo u ovoj regiji obnovi. Pozdravio je najavu isplate potpora najavljenu do kraja listopada".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.