Hrvatski radio

Radio Osijek

"Nužno je smanjiti "sivo tržište" i kontrolirati jeftina uvozna vina"

10.04.2018.

19:30

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Upozorili su na taj problem na godišnjoj skupštini u Vetovu članovi "Graševine Croatice", udruge koja proizvodi 50 posto hrvatskoga vina .

Od 93 milijuna litara preko Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo registrirano je samo 48 milijuna i osamsto  litara, što je oko 50 posto hrvatske proizvodnje.   Sve je ostalo takozvano „sivo tržište“, upozoreno je na  godišnjoj skupštini udruge „Graševina Croatica“. Velik je to problem koji treba što prije riješiti, uz već poznati uvoz jeftinoga vina koje se ne kontrolira,  rekao je dopredsjednik udruge Josip Pavić.  Dodao  je kako se nada da će novi Zakon o vinu koji je u pripremi regulirati sivo tržište i smanjiti uvoz vina koje po nazivom „graševina“ dolazi na hrvatsko tržište. "Ta vina stvaraju ozbiljan problem domaćim vinarima koji poštuju važeće propise i zakon koji je na snazi. Članovi naše udruge moraju biti nositelji inicijative da se uočene loše stvari u Zakonu mijenjaju, jer sudjelujemo s preko 50 posto u proizvodnji hrvatskoga vina, a sa 75 posto na području kontinentalne Hrvatske. U udruzi  Graševina Croatica koncentrirano je znanje, iskustvo i sve ono što karakterizira ozbiljnu proizvodnju vina".

Predsjednik „Graševine Croatice“  Vlado Krauthaker rekao je kako se vinogradi nedovoljno kontroliraju: „Mi koji prijavimo sve što proizvedemo držimo problemom što postoje vinogradi i grožđe koje odlazi u nepoznatom smjeru. Velik je nered i što se tiče samog sortimenta, uzgojnih oblika i to bismo smo htjeli u većoj mjeri staviti pod kontrolu. To bi trebala biti dobra podloga za marketing vina Slavonije i Podunavlja koja bi pomogla, a mislim da će to prihvatiti i ostale regije u Hrvatskoj, u stvaranju jedne nove budućnosti hrvatskoga vinarstva“.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.