Hrvatski radio

Radio Osijek

O biološkoj raznolikosti u gradskom parku i močvari

22.05.2015.

00:09

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti, što će posebno obilježiti Park prirode Kopački rit i Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

Ujedinjeni su narodi 22. svibnja proglasili Međunarodnim danom biološke raznolikosti kako bi utjecali na povećanje svijesti o važnosti biološke raznolikosti u održivom razvoju i skrenuli pozornost na očuvanje biološke raznolikosti kao temeljno međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajedničku obavezu čovječanstva. Hrvatska se globalnim nastojanjima za očuvanjem biološke raznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode pridružila 2003., kada je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode u Hrvatskoj.
Kopački rit - jedan od najbolje očuvanih močvarnih ekoloških sustava
„Biološka raznolikost ukupna je raznolikost sveukupnog života na Zemlji, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojem svatko ima svoju ulogu. Mnoge vrste nisu još ni poznate, kao ni uloga mnogih poznatih vrsta. Stoga poremećaj biološke raznolikosti može imati 

dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote. Očuvanje biološke raznolikosti jedan je od uvjeta za uspostavu održivog razvoja. Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja zahvaljujući svom specifičnom zemljopisnom položaju na razmeđi četiri biogeografske regije te karakterističnim ekološkim, klimatskim i geomorfološkim uvjetima“, objašnjava Renata Forjan iz Parka prirode Kopački rit koji će danas će po promotivnim cijenama organizirati plovidbu brodom i turističkim vlakom uz posebnu prezentaciju edukativnog karaktera o raznolikosti staništa Kopačkog rita. Močvarni ekološki sustavi sadrže najbogatiju biološku raznolikost, a Kopački rit jedan je od najočuvanijih, jer su močvare rita najbliže prirodnom i izvornom stanju njihova postanka na ovom području.

Upoznajte sve detalje Parka kralja Petra Krešimira IV.
Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, kao upravljač sa 16 zaštićenih prirodnih područja županije pridružila se obilježavanju Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode 22.svibnja postavljanjem Interaktivnog vodiča u Parku kralja Petra Krešimira IV. u Osijeku. Interaktivni vodič je projekt stručnjaka Agencije uz podršku Zelenog katastra Grada Osijeka i Unikomovog Zelenila, te je sufinanciran iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
„Osnovni cilj ovog projekta edukacija je javnosti o spomeniku parkovne arhitekture, ali i podizanje svijesti o zaštiti biološke raznolikosti i očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti“, kaže Gordan Matković, ravnatelj Agencije.
Za izradu vodiča korištena su najsuvremenija tehnološka pomagala – poput bespilotne letjelice na daljinsko upravljanje. Pomoću ''drona''  snimljen je park iz zraka te svakom posjetitelju parka pruža mogućnost pogleda na njegove brojne detalje.

Cijeli park je obrađen u GIS formi (geografski informacijski sustav), slikano je svako stablo i grm i svaka biljka ima svoju ''osobnu iskaznicu'', podatke koji korisniku pružaju najtočnije informacije kao i lokaciju i položaj svake biljne vrste u parku. „Korisnik koji posjeti park, prema uputi na info tabli, skine mobilnu aplikaciju za čitanje QR kodova na svoj ''pametni'' telefon, zatim kamerom mobilnog telefona skenira pojedini QRkod sa postavljenih QR tabli u parku te učita informacije o pojedinom stablu ili grmu. Osim početnih osnovnih informacija dostupan je preglednik s opširnijim sadržajima vezanim za svaku pojedinačnu biljnu vrstu u parku te dodatne informacije o samom parku“, objašnjava Matković. Također putem označenih linkova dostupne su i brojne druge korisne informacije iz područja zaštite prirode i okoliša.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.