Hrvatski radio

Radio Osijek

O braniteljima "Na prvoj crti zdravlja"

15.09.2016.

16:59

Autor: Radio Osijek/Hina/Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon godina uvjeravanja, u hrvatskom je društvu postignut konsenzus kako je krajnji trenutak da se veliki problemi braniteljske populacije počnu rješavati sustavno i partnerski, a ne parcijalno, istaknuo je u Osijeku tehnički ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Govoreći na otvorenju 5. hrvatskog kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji "Na prvoj crti zdravlja", Medved je izvijestio kako je nakon završetka Domovinskog rata više od tri tisuće branitelja počinilo samoubojstvo, od 2010. do ove godine preminulo je 17.287 hrvatskih branitelja, odnosno 2.469 godišnje, pri čemu branitelji umiru prosječno 20 godina mlađi od opće populacije. Dodao je da je od 1998. do 2011. čak 41,3 posto braniteljske populacije bilo iz nekog razloga hospitalizirano, što je ocijenio tužnim i egzaktnim pokazateljima koji nalažu žurno djelovanje. Stoga je u Ministarstvu branitelja u posljednjih šest mjeseci formirano 11 projektnih timova, među njima i onaj za izradu nacionalne strategije za očuvanje kvalitete zdravlja hrvatskih branitelja. U pripremi je i odluka Vlade o provedbi hitnih preventivnih zdravstvenih pregleda hrvatskih branitelja, najprije u istočnoj Hrvatskoj do kraja ove godine, a iduće godine u cijeloj Hrvatskoj.
Ministar je rekao da su u lipnju ove godine spojene baze podataka Ministarstva branitelja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a pripremljen je tekst prijedloga jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koji će, odmah po formiranju nove vlade, biti spreman za javnu raspravu i upućivanje u saborsku proceduru.
Predsjednik Organizacijskog odbora kongresa Veljko Đorđević rekao je kako je cilj skupa okupiti cjelokupnu medicinsku, socijalnu i psihološku struku te hrvatske branitelje, kako bi se 25 godina nakon početka Domovinskog rata pokušale sanirati posljedice, poput porasta onkoloških, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti kod branitelja. "To je stanje koje traži ujedinjavanje svih struka u iznalaženju nacionalne strategije kako bi se pomoglo, ne samo braniteljima i članovima njihovih obitelji, nego i spriječilo transgeneracijsko prenošenje trauma te vratilo dostojanstvo i kvalitetu života braniteljima", poručio je Đorđević.
Na kongresu, koji se do 18. rujna održava pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, uz ostalo će se raspravljati o mogućnostima oporavka od posttraumatskog stresnog poremećaja, o samoubojstvima hrvatskih branitelja i preventivnom djelovanju, ratnoj psihotraumi i demenciji te povezanosti ratnih zbivanja i onkoloških bolesti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.