Hrvatski radio

Radio Osijek

O investitoru u Industrijskoj zoni Nemetin vijećnici odlučivali e-poštom

28.07.2022.

15:52

Autor: Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Screenshot / -

Odabir najpovoljnijeg ponuditelja s javnog natječaja za osnivanje prava građenja na nekretninama u Industrijskoj zoni Nemetin te ukidanje statusa javnog dobra u općoj uporabi na jednoj od katastarskih čestica u toj zoni okupile su vijećnike na elektronskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka.

U radu sjednice sudjelovalo je 26 od 31 vijećnika, koji su sva pitanja, sudjelovanje u raspravi i izjašnjavanje proveli putem elektroničke pošte. Kao najpovoljniji ponuditelj za osnivanje prava građenja u Industrijskoj zoni Nemetin odabrana je tvrtka Log Expert Five d.o.o. iz Zagreba, za što je glas dalo 25 vijećnika.

U raspravi i u dijelu sjednice posvećenom pitanjima vijećnika aktivni su bili samo članovi Domovinskog pokreta.

Antonio Sobol je zabrinut zbog mogućih rizika ulaska investitora – tvrtke Log Expert Five d.o.o. iz Zagreba u Industrijsku zonu Nemetin. Ističe kako je tvrtka osnovana početkom travnja, bez korištenja poticaja ili olakšica, a već u lipnju potpisuje obvezujuće pismo namjere s budućim zakupnikom, globalnom kompanijom za pružanje usluga proizvodnje s oko 100 tvornica u 30 zemalja, te 260000 zaposlenika. „Moramo vjerovati u dobre namjere budućeg investitora, ali nikako ne podržavam način da se ovako važne odluke donose na elektronskoj sjednici bez kvalitetne rasprave”, istaknuo je Sobol podsjećajući da su tri od 10 sjednica, ili 30% održane elektronski i da je, kako kaže, na tim sjednicama onemogućena kvalitetna rasprava.

Kako se Grad zaštitio od mogućih rizika odgovorio mu je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, Igor Medić: „Grad Osijek je raspisao Javni natječaj koristeći institut prava građenja upravo zbog zaštite imovine Grada Osijeka. Na taj način tvrtka ne postaje vlasnik zemljišta dok ne zadovolji sve propisane uvjete: u roku od dvije godine od potpisa ugovora neophodno je ishođenje građevinske dozvole i u roku od četiri godine neophodno je ishoditi uporabnu dozvolu. Ako bilo koji od dva navedena uvjeta nije ispoštovan, raskida se ugovor s investitorom, a do tada uplaćene naknade za pravo građenja Grad Osijek zadržava. U ovom konkretnom slučaju, investitor je uplatio jamčevinu u iznosu od 1.098.788,70 kn, te je položio instrumente osiguranja: bjanko zadužnice na ukupni iznos od 3.300.000,00 kn. Investitor može zatražiti objavu natječaja o kupovini zemljišta tek nakon dobivanja uporabne dozvole za objekt, minimalne površine od 20% ukupne površine zemljišta, na kojem je osnovano pravo građenja. Investitor na natječaju za kupovinu zemljišta ima pravo prvokupa i mogućnost korištenja olakšica iz Programa poticaja i olakšica za IZ Nemetin. Sukladno navedenom, mišljenja smo da su potencijalni rizici za Grad Osijek u ovom slučaju minimalni i zanemarivi u usporedbi s potencijalom konkretne investicije. U kontaktu s djelatnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja saznali smo da je konkretna investicija jedna od najvećih u proteklih 20 godina u Hrvatskoj”, stoji u Medićevom odgovoru.

Zašto sjednice uz slanje elektroničke pošte, a ne videokonferencija


Jesenka Ricl, također vijećnica Domovinskog pokreta, zatražila je da se praksa održavanja „elektronskih” sjednica Gradskog vijeća, u kojima vijećnici sudjeluju slanjem elektroničke pošte, ukine, te da vijećnici koriste suvremene metode komuniciranja – poput videokonferencije. „Svi vijećnici su na korištenje dobili potrebnu digitalnu opremu te svi imamo pristup internetu. Video – konferencija pridonosi kvaliteti rada Vijećnika, ali i transparentnosti prilikom odlučivanja na razini Vijeća, skraćuje vrijeme i optimizira rad gradskih službenika”, predlaže Ricl.

„Dosadašnja praksa Grada Osijeka, ali i mnogih drugih gradova, bila je da se elektronička sjednica održava na ovakav način (putem elektroničke pošte). Smatramo da ovakvim održavanjem sjednice nisu umanjena prava vijećnika jer svaki vijećnik ima mogućnost sudjelovati u raspravi uz pisani dokaz njegovog sudjelovanja, a na mrežnoj stranici Grada osijeka, javnost može pratiti tijek sjednice”, odgovorio joj je zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.