Hrvatski radio

Radio Osijek

O kreativnim i kulturnim industrijama u razvoju kontinentalnog turizma

21.01.2020.

14:47

Autor: Marija Petrinović

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Radionica "Utjecaj kreativnih i kulturnih industrija na razvoj kontinentalnog turizma Osječko - baranjske županije" u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek okupila je dionike u kontinentalnom turizmu.

Ideja je organizatora ukazati na potencijal koji imaju kreativne i kulturne industrije na stvaranje turističkog proizvoda, a predstavljeni su brojni uspješni projekti Osječke tvornice ideja i udruge KultAkt, Muzeja Slavonije i Turističke zajednice Grada Osijeka. Podsjetimo, po broju turističkih dolazaka i noćenja Osječko-baranjska vodi među kontinentalnim županijama na istoku Hrvatske. Osječko-baranjska županija je u 2019., prema podacima Ureda župana, ostvarila rekordnih 234.112 noćenja, što je u odnosu na godinu dana ranije rast od skoro 16 posto, čime je prestigla Zagrebačku. Sada se od 13 kontinentalnih županija Osječko-baranjska nalazi na 4. mjestu, nakon Grada Zagreba, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Bilježi se i rast broja dolazaka - Osječko-baranjsku županiju posjetilo ih je gotovo 11 posto više nego 2018. U dolascima i noćenjima prevladavaju domaći gosti sa 63% noćenja, dok se nešto više od trećine odnosi na strane goste. Najvažnije strano tržište je Njemačka , zatim slijede susjedne zemlje: Srbija, BiH i Slovenija. Veliki porast broja noćenja bilježe gosti iz Bosne i Hercegovine i Srbije. 'Od hrvatskih gostiju Slavoniju i Baranju najčešće posjećuju Zagrepčani (42.000) i gosti iz Zagrebačke županije (11.800), zatim slijede turisti iz Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske i Istarske županije' - rekao je, među ostalim, Mislav Pavošević iz Ureda TZ Osječko-baranjske županije.

Na radionici su predstavljeni projekti Osječke tvornice ideja i udruge KultAkt povezani s razvojem kontinentalnog turizma, Muzej Slavonije Osijek predstavio je međunarodni projekt Viral, dok su o ulozi modernih tehnologija u stvaranju turističkog doživljaja govorili predstavnici tvrtke Culex d.o.o. iz Osijeka. Turistička zajednica grada Osijeka predstavila je vizualni identitet TZ grada Osijeka 'Bijelo-plavi grad na Dravi', a Turistička zajednica Osječko-baranjske županije uvela nas je u priču o HeadOnEastu.

'Radionicom želimo ukazati na potencijal koji imaju kreativne i kulturne industrije i njihov utjecaj na stvaranje turističkih proizvoda, a namijenjena je turističkim agencijama, turističkim zajednicama, kulturnim institucijama, dizajnerima, računalnim tvrtkama i svima onima u javnom i privatnom turističko-kulturnom sektoru koji se bave kreativnim i kulturnim industrijama' - istaknula je u ime organizatora Marija Tapšanji iz HGK.  Sektor Kreativnih i kulturnih industrija, podsjeća Tapšanji, bazira se na intelektualnom vlasništvu i autorskim pravima te umjetničkom radu. Djelatnosti ovog sektora generalno se dijele na kreativne industrije i tu spadaju dizajn, oglašavanje, mediji, arhitektura, primijenjene umjetnosti, računalne igre te na kulturne industrije u koje spada glazbena industrija, filmska industrija, knjige i nakladništvo, tržište umjetnina, baština i kazalište. Osim industrijskih djelatnosti ovog sektora postoji i istraživački, obrazovni i avangardni segment.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.