Hrvatski radio

Radio Osijek

O medijskom obrazovanju u obrazovanju

25.01.2023.

13:18

Autor: Radio Osijek

Konferencija Medijsko obrazovanje u obrazovanju

Konferencija Medijsko obrazovanje u obrazovanju

Foto: Radio Osijek / -

Razina medijske pismenosti djece i mladih, pokazuju istraživanja, nije visoka, a znamo koliko oni vremena provode pristupajući najširem spektru medija. Zato je važno unaprijediti učenje o medijskoj pismenosti o čemu se govorilo na konferenciji "Medijsko obrazovanje u obrazovanju" održanoj u Osijeku.

Medijsko je obrazovanje iznimno važno što potvrđuju istraživanja medijske pismenosti mladih. Rezultati nisu dobri, osobito u kritičkoj kompetenciji mladih u procjeni što je u medijskim sadržajima istinito, vjerodostojno i provjereno, napominje voditelj projekta "Medijsko obrazovanje je važno" Dražen Hoffmann iz Gonga. Zato je potrebno govoriti o medijskom obrazovanju, što je uglavnom bolje zastupljeno u neformalnom obrazovanju koje provode brojne organizacije civilnog društva. No, neformalno obrazovanje ovisi o projektnom financiranju i nije jednako dostupno svima pa bi neke dobre prakse iz neformalnog trebalo uvrstiti u formalno obrazovanje i pojačati kurikulume.

U sklopu tematske mreže Medijsko obrazovanje je važno na razvoju medijske pismenosti surađuju organizacije civilnog društva čiji su se predstavnici okupili na skupu u Osijeku kako bi predstavili preporuke za poboljšanje medijskoga obrazovanja u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i neformalnom obrazovanju, kaže Ivana Majksner iz osječke Dokkice.

Na skupu je sudjelovao i ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Momir Karin koji je istaknuo potrebu za interdisciplinarnim pristupom medijskom obrazovanju kako bi učenici iz svih aspekata mogli učiti o medijskoj pismenosti.

Ivana Majksner, Momir Karin, Dražen Hoffmann

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.