Hrvatski radio

Radio Osijek

14:10 / 24.08.2018.

Autor: Marija Petrinović/HINA

O mogućnostima nove poslovne suradnje Zračne luke Osijek

foto: Grad Osijek i HRT

foto: Grad Osijek i HRT

Foto: - / -

O mogućnostima poslovne suradnje i ulaganjima u Zračnu luku Osijek sastanak u Gradskoj upravi okupio predstavnike Grada, Županije i čelnike tvrtke SHS Aviation d.o.o., koja upravlja zračnom lukom u slovenskom gradu Mariboru, gradu - prijatelju Osijeka od 1995. godine.

Nakon razgovora, direktor Davor Forgić najavio je kako će potencijalni ulagači razgledati Zračnu luku Osijek, a onda će nastaviti dalje razgovarati i možda pregovarati. Inače, Zračna Luka Osijek u većinskom je vlasništvu države, koja ima udio od 55 posto, udio Grada Osijeka je 25 posto, a Osječko-baranjske županije 20 posto.

Dogradonačelnik Boris Piližota kazao je kako je inicijativa za sastanak došla preko Grada Maribora, u kojemu te kineske tvrtke vode poslovanje zračne luke, a Osijek je zadnjih godina intenzivirao suradnju sa gradom-prijateljem Mariborom u raznim segmentima.
"S obzirom da je za Osijek i za cijelu regiju zračna luka iznimno važna, prihvatili smo sastanak s potencijalnim ulagačima. Ako nakon ovog sastanka i obilaska zračne luke pokažu interes za daljnje razgovore, u to ćemo uključiti i hrvatsku Vladu, jer je država većinski vlasnik zračne luke", rekao je Piližota.
Dodao je kako Gradska uprava smatra kako je Osijek zbog svog geostrateškog položaja zanimljiv investitorima jer se u krugu od 250 kilometara nalaze četiri glavna grada - Zagreb, Budimpešta, Beograd i Sarajevo, a Zračna luka ima velik potencijal u cargo prometu.
Na pitanje novinara koji model ulaganja bi za Osijek bio najpovoljniji, odgovorio je da je to koncesija, dodavši kako je o tome još prerano govoriti s obzirom da je održan tek prvi sastanak sa potencijalnim ulagačima.
Pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak izvijestila je kako je Osječko-baranjska županija ove godine izdvojila 800 tisuća kuna za potporu rada osječke zračne luke, a u dogovoru s Vladom predložila da se u sljedeći razvojni sporazum uvrsti ulaganje u zračnu luku, konkretno u obnovu putničkog terminala.
Potrebni su nam ulagači koji bi mogli surađivati sa zračnom lukom u dovođenju putnika i oživjeti cargo promet koji trenutno nije u funkciji, zaključila je Tramišak.
Direktor Zračne luke Osijek Davor Forgić pojasnio je kako država investitorima nudi nekoliko modela ulaganja: koncesiju, javno-privatno partnerstvo, dokapitalizaciju ili otkup dijela vlasništva. 
"Vidjet ćemo koji će model biti odabran. Važno je da iskoristimo povoljan geostrateški položaj i povežemo zračnu luku sa željeznicom, cestama i plovnim putevima i postanemo prava cargo zračna luka", rekao je Forgić.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.