Hrvatski radio

Radio Osijek

O najnovijim trendovima u gastronomiji

09.11.2017.

19:24

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska turistička zajednica angažirala je svjetske kuhare s Michelinovim zvjezdicama koji su došli prezentirati najnovije trendove u gastronomiji i enologiji .

Domaćin manifestacije na kojoj su sudjelovali brojni domaći kuhari i ugostitelji bio je osječki Muzej okusa. Manifestacija je prvi put održana u Slavoniji.

Program je sadržavao interaktivne prezentacije u kojima su iskusni i nagrađivani svjetski kuhari prenosili svoja iskustva, znanja i kuharska umijeća. Chef Lionel Levy iz Marseillea, pričao nam je o očuvanju i identitetu tradicionalne kuhinje te kako suvremenim tehnikama osvježiti jelovnik.

Chef Filipo Saporito iz gastronomske regije Toskane okrunjen je jednom Michelinovom zvjezdicom, a rekao je kako trebamo biti otvorenog uma i inspiraciju trebamo tražiti u lokalnim namirnicama i prikazati svoj karakter kroz hranu.

Chef slastičar Yoan Dessarzin zastupnik je strpljenja i i strasti prema poslu. Vjeruje kako je potrebno vremena da bi se prikupilo znanje i iskustvo za kvalitetan nastavak rada i stvaranja novih slastica.

U nastavku se pridružio i Gabriel Vasquez gastro – marketinški konzultant da trebamo prenijeti realan trenutak naše svakodnevnice u restoranu, i kako možemo emociju prikazati kroz priču koja prikazuje našu viziju i vrijednosti koje zastupano.

Mira Šemić oduševila je svojim jedinstvenim znanjem, a poseban naglasak tijekom prezentacije bio je na sljubljivanju hrane i vina. Također spomenila je da i veliki dio autohtone sorte poput graševine i frankovke mogu biti u rangu sa svjetskim vinima.

Sandi Paris, hrvatski sommelierski profesionalac, rekao je da trebamo obratiti pozornost na namirnicu, na prilog i umak. Sve komponente koje čine jelo i na koje treba obratiti pozornost pri odabiru vina. Naglasio je i značaj edukacije u ugostiteljstvi u gastronomiji. Vino kao prehrambeni proizvod bitna je stavka koja daje visoki značaj sljubljivanju hrane i vina.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.