Hrvatski radio

Radio Osijek

13:46 / 09.03.2022.

Autor: Radio Osijek

O nezaposlenosti i nedostatku radne snage

Sjednica GSV OBŽ

Sjednica GSV OBŽ

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Nezaposlenost i nedostatak kvalificirane radne snage bile su središnje teme sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Osječko-baranjske županije. Na početku je izabrano i novo vodstvo GSV-a u idućih godinu dana. 

Za novog je predsjednika GSV-a Osječko-baranjske županije na mandat od godinu dana izabran zamjenik župana Josip Miletić. Istaknuo je važnost suradnje gospodarstvenika i socijalnih partnera na poboljšanju i razvoju gospodarstva čemu pridonose i mjere Osječko-baranjske županije. Koronavirusom i izbjeglička kriza teme su o kojima će GSV sigurno raspravljati u ovom mandatu, a tu su i potrebe tržišta za radnom snagom koju treba educirati te suradnja s mjerodavnim institucijama kao što su Hrvatski zavod za zapošljavanje, HGK, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavaca te jedinice lokalne i regionalne samouprave. Partnerski i otvoreni odnos ključ je uspjeha i razvoja, poručio je Miletić. Suradnja s Vladom i povlačenje europskih sredstava poduprijet će razvoj poljoprivrede i gospodarstva ovoga kraja, a za Osijek je važna IT i prerađivačka industija, kaže zamjenik župana i novi predsjednik županijskog GSV-a Josip Miletić.

Na tržištu rada dogodio se obrat jer postoji veća potreba za radnom snagom od ponude bez obzira na velik broj nezaposlenih prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje, objašnjava potpredsjednik GSV-a, predstavnik sindikata Marko Brekalo. Iako se godinama upozoravalo da sustav školstva treba prilagoditi potrebama tržišta rada to se nije dogodilo. I za najmanji pomak potrebne su godine za što poslodavci nemaju vremena, upozorava Brekalo.

Stanje (ne)zaposlenosti redovita je tema Gospodarsko-socijalnog vijeća koje ističe potrebu za boljim i konstruktivnijim mjerama koje će potaknuti školovanje i zapošljavanje potrebnog kadra. Usprkos svim nastojanjima i dalje nedostaje kvalificirane radne snage i slab je interes za školovanje za neka od zanimanja koja su deficitarna, istaknuo je Ivan Sarić, direktor HUP-a Regionalnog ureda Osijek. Sve mjere koje se provode ne daju zadovoljavajuće rezultate i morat će se pokrenuti rekonstrukcija školstva, što je dugotrajan proces, poručio je Sarić. Ljudi su ključni za posao i niti jedan gospodarstvenik ne može planirati posao bez ljudi, a GSV nastoji suradnjom na svim razinama pomoći kako bi nam svima bilo bolje, zaključio je Ivan Sarić, direktor HUP-a Regionalnog ureda Osijek.


Prilog u Dnevniku Radio Osijeka

Sjednica GSV OBŽ

Sjednica GSV OBŽ

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.