Hrvatski radio

Radio Osijek

O problemima invalida na osječkoj konferenciji

05.12.2019.

16:05

Autor: Neven Knežević

O problemima invalida na osječkoj konferenciji

O problemima invalida na osječkoj konferenciji

Foto: - / -

Na Građevinskom fakultetu u Osijeku održava se međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija "Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju. Okupila je znanstvenike i stručnjake vezano uz problematiku invalidnih osoba

Više od 200 sudionika okupilo se na 1. međunarodnoj konferenciji koju je organizirala Umjetnička akademija Sveučilišta u Osijeku. "Shvatili smo koliko je nužno upozoriti na broj osoba koje imaju nekih poteškoća i na koji ih način uključiti u sustav obrazovanja", rekla je dekanica Akademije Helena Sablić Tomić. Kako je rekla ideja se razvila iz Ureda koji već nekoliko godina djeluje na Akademiji i pruža potporu osobama s invaliditetom. Prema riječima predsjednice organizacijskog odbora Konferencije Mirne Sabljar "cilj je objediniti na jednom mjestu umjetnike, znanstvenike, stručnjake, članove udruga i institucija, te osobe s invaliditetom kako bi svi zajedno radili na povećanju dijaloga o pitanjima iz svih područja života tih osoba. "Potpora invalidima u institucijama na kojim se invalidne osobe obrazuju očituje se u prilagodbi stručnih sadržaja potrebnih u edukaciji", rekao je dekan zagrebačkog Učiteljskog fakulteta Siniša Opić, te dodao "jednako tako i omogućavanje prilaza fakultetima i kretanja unutar zgrada", dodao je. "Položaj invalidnih osoba u Hrvatskoj u posljednih se deset godina poboljšao, no još uvijek nismo zadovoljni načinom ostvarivanja prava i puninom ostvarivanja prava invalidnih osoba", rekao je pomoćnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dario Jurišić. Napomenuo je da imamo puno propisa koji u praksi nisu u punoj mjeri primjenjivi. "Ova konferecija pokazuje da za invalidne osobe nisu samo važni zdravstvena i socijalna skrb, nego jednako su važni i odgoj i obrazovanje kao i sport i kultura. Pristupačnost invalidnih osoba sadržajima očituje se koliko ih često vidimo u svakodnevnom životu od kazališta, kina, biblioteka ili sportskih događanja", rekao je Jurišić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.