Hrvatski radio

Radio Osijek

O radu Plivališta Vukovar više će se znati nakon 15. kolovoza

11.08.2022.

15:12

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Plivalište Vukovar

Plivalište Vukovar

Foto: Javna ustanova Sportski objekti Vukovar / -

Još početkom kolovoza, na vrhuncu toplinskog vala, koji prema svemu sudeći neće biti i posljednji ovoga ljeta, u Vukovaru se počelo pričati da će se zbog enormnog rasta cijena energenata gradsko Plivalište zatvoriti usred sezone. Unutrašnji bi bazeni radili samo do 15. kolovoza, a vanjski do kraja mjeseca. U Javnoj ustanovi Sportski objekti Vukovar danima govore kako su sve opcije otvorene, a vukovarski je HDZ danas okupio novinare kako bi javnosti predstavili svoje rješenje.

Konferencija za novinare vukovarskog HDZ-a

Konferencija za novinare vukovarskog HDZ-a

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Vukovarski HDZ sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je predsjednik Nikola Mažar poručio kako nema razloga da dođe do najavljenog zatvranja vukovarskog Plivališta jer novca za održavanje bazena ima u gradskom proračunu, samo ga preraspodjelom treba uzeti, ali je "očito gradonačelniku Penavi milije kukati i plašiti Vukovarce".

Mažar je gradskim vlastima  predložio neka se za nesmetan nastavak rada vukovarskog plivališta obrate Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara, kojemu su krajem prošlog mjeseca odobrena dodatna sredstva.

Zbog nevjerojatnog skoka cijena energenata, gradska uprava i Sportski objekti Vukovar najavili su kako će se više o radu bazena u Vukovaru znati nakon 15.kolovoza, kada prođe postupak javne nabave. 

"Analiziramo li prihode i rashode iz izvješća o radu Plivališta Vukovar, uočavamo da je ono do sada funkcioniralo normalno zahvaljujući Vladinim sredstvima i svojim prihodima. Svjesni situacije u kojoj se svi nalazimo, a vezano za inflaciju i poskupljenje energenata, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova 25. srpnja sazvalo je Sjednicu upravnog odbora Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara na kojoj je donesena odluka o dodatnih 770 tisuća kuna dodatne potpore Plivalištu, a kako bi moglo premostiti trenutnu problematiku i nastaviti funkcionirati. Samo ove godine Plivalište je zahvaljujući Fondu dobilo preko četiri milijuna kuna”, rekao je Mažar, dodajući kako ono može funkcionirati s dobivenim sredstvima od strane Fonda.

„Ako Vinkovci i Osijek to mogu, a Vukovar ni uz pomoć Vladina 4 milijuna kuna to ne može, onda to pokazuje nesposobnost gradske vlasti i da se iza svega krije nešto drugo”, kaže Mažar koji je i iznio dva prijedloga rješenja kojima bi se moglo spriječiti zatvaranje Plivališta. Mažar se osvrnuo i na podatke s prethodne sjednice vukovarskog Gradskog vijeća.

„Tada smo doznali kako se projekti izgradnje nove zgrade Ekonomske škole i Čarobne šume „teški” 75 milijuna kuna neće realizirati. Pozivamo stoga gradonačelnika Penavu da sazove sjednicu Gradskoga vijeća na kojoj ćemo rebalansom proračuna i prenamjenom sredstava od tih projekata omogućiti neometano funkcioniranje vukovarskog Plivališta”, pozvao je Mažar, istaknuvši kako su doznali da je za neometani rad Plivališta do kraja ove godine potrebno još 1,5 milijun kuna.

Iz Javne ustanove Sportski objekti Vukovar prije nekoliko dana su potvrdili kako je u tijeku javna nabava za struju i plin, koja treba završiti 12. kolovoza, te će daljnji rad Plivališta ovisiti o dobivenim cijenama.

"Generalno gledano, situacija je vezano uz plaćanje energenata grozna i morat ćemo reagirati. Nećemo dopustiti da nam se režijski troškovi mjesecima gomilaju i time povećavati dugove, a svjesni smo kako potrebna sredstva nemamo osigurana u proračunu", rekao je medijima ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Vukovar Ivan Szabo.

Zatvaranje Plivališta na kojem su održana brojna službena natjecanja, pogodilo bi mnoge sportaše – vaterpoliste i članove plivačkih klubova, ali i nevladine udruge, posebice one koje rade s djecom, ali i redovite posjetitelje kojih je iz godine u godinu sve više.


Bazen u Vukovaru

Bazen u Vukovaru

Foto: Sanja Berak / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.