Hrvatski radio

Radio Osijek

14:50 / 24.10.2016.

Autor: Monika Kralj

O regionalnoj nejednakosti, dostupnosti usluga, ženama na tržištu rada

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Centar za mirovne studije iz Zagreba u suradnji sa Ženskom udruga Izvor iz Tenja organizirao je u Osijeku predstavljanje rezultata istraživanja o društvenoj nejednakosti u Hrvatskoj. Regionalne razlike u standardu života bile su teme i predstavljanja istraživanja udruge BaBe.

Istraživanje Centra za mirovne studije obuhvatilo je niz elemenata- od tržišta rada, poreznog i mirovinskog sustava, obrazovnog i zdravstvenog sustava.  Cilj istraživanja nazvanog „Geometar nejednakosti“  je izgraditi bazu podataka dostupnu građanima  o situaciji nejednakosti i siromaštva u Hrvatskoj koja je po mnogim standardima nešto iznad prosjeka Europske unije ali bilježimo velike regionalne razlike. Tako, na pimjer, iznose podatak da na području Zagreba 92% djece od 3 do 5 godina pohađa vrtić dok je taj postotak u Brodsko-posavskoj županiji samo 22%. U Zagrebu je nezaposlenost 10%, u Osječko-barajskoj županiji 36% a u Virovitičko-podravskoj 44%.

To su samo neki od podataka o društvenoj nejednakosti koja štetno djeluju i na ukupni ekonomski razvoj kao i na kvalitetu života građana. O tome gdje je Hrvatska u pogledu nejednakosti u odnosu na druge zemlje EU, a gdje na globalnoj razini, koji su ključni pokazatelji velikih regionalnih nejednakosti, kako se nejednakosti u pristupu određenim socijalnim usluguma reflektiraju na pitanja tržišta rada i siromaštvo, koje su ključne nejednakosti u mirovinskom sustavu, a koje u poreznom, tko daje više a ima manje, te kako socijalni transferi utječu na smanjenje ili povećanje razine nejednakosti podaci su kojima se bavilo ovo istraživanje a jedan od mogućih načina borbe je, kako je na predstavljanju istanuto, Fond solidarnosti po uzoru na neke zemlje Europske unije.

Na neravnomjeran razvoj ukazuje i istraživanje o usklađivanju obiteljskih i poslovnih obveza koje je, u sklopu projekta "Žene na tržištu rada- procjena utjecaja roda" provela udruga BaBe a predstavljeno je danas u Osijeku. 

Voditeljica projekta Tihana Bertek među ostalim izdvaja da su kao jedan od elemenata istražili i utjecaj jednokratnih naknada za novorođenčad koja se razlikuju na razini gradova i općina a pitanje je bilo ima li iznos naknada utjecaj na odluku o zasnivanju obitelji. Došlo se do rezultata da značajnijeg utjecaja nema i da je ključna dostupnost predškolsih ustanova kako bi ženama bilo moguće uskladiti profesionalne obveze s brigom o djeci.    

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.