Hrvatski radio

Radio Osijek

O turističkoj suradnji u Baranji

13.09.2016.

14:23

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mogućnosti mađarsko-hrvatske turističke suradnje bile su tema susreta predstavnika turističkih zajednica, gradskih i županijskih čelnika s pograničnog područja u Generalnom konzulatu Mađarske u Osijeku.

Prvi takav susret održan je iza zatvorenih vrata u sklopu Mađarskoga tjedna, u organizaciji Konzulata i hrvatskog predstavništva Mađarske nacionalne trgovačke agencije.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham u izjavi novinarima nakon sastanka istaknuo je, među ostalim, kako se nada da će hrvatska Vlada naći sredstva da krak "c" Paneuropskog koridora 5 bude završen do 2018-te godine, kao što je to najavljeno da će biti s mađarske strane. Generalni konzul Antonio de Blasio dotaknuo se zajedničkog predstavljanja na nacionalnim sajmovima.

"Ovaj susret je sastanak otvorenja. Nikada do sada takav sastanak na kojemu bi razgovarali turistički predstavnici obiju baranjskih regija nije održan - iz različitih smo perspektiva razgovarali o načinu na koji bi mogli razviti suradnju, odnosno turističku ponudu ovoga područja. Granični prijelazi, cestovna povezanost, razvoj turističke ponude samo su neke od tema. Isto tako je spomenuto još puno ideja na kojima će dvije strane posebno raditi svaka kod sebe. Prvi primjer je suradnja termalnog lječilišta u Harkanju i osječke Zračne luke. Isto tako je važno povezivanje s obiju strana granice  - da stanovnici hrvatske Baranje posjete mađarsku Baranju i obrnuto, a da se dvije regije zajednički pojavljuju na nacionalnim sajmovima. Mogao bih nabrajati unedogled, ali ovolike ideje su već potvrda da razmišljamo na sličan način", rekao je, među ostalim, Antonio de Blasio.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.